„Klubrádió
Galaxis kalauz

A fogyasztás hívó szava

16/12/2022 16:16 | Frissítve: 2022. december 16.

| Szerző: Klubrádió

Fogyasztói szemmel a sorozatbummtól a mobiltelefonok hőskoráig – ezen a távon vezetett végig a Galaxis kalauz a héten. Útközben azt is kiderítettük, vajon párkapcsolatainkra miként hat, ha mindig újra vágyunk.

 

2022. december 14. Galaxis kalauz (2022. december 14., szerda 15:00)
48:01
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten kiderült, hogy a ruhatervezőknek egyre több új kreációval kell előállniuk a felgyorsult vásárlói és kölcsönzési igények miatt. És amint a divatiparban, úgy a film világában is megjelenhet az a veszély, hogy tömegtermelés hatására többé nem születnek olyan kultikus darabok, mint évtizedekkel korábban

Konkol Máté rendező, vágó először fogyasztóként mondta el a véleményét a 208. epizódban. Szerinte is túl sok sorozat és film ömlik ránk a különböző fórumokon; ezt leginkább év végén érzékeli, amikor rájön, mennyi mindenről lemaradt. De filmesként is tudja, hogy mennyire megnehezíti ez a jelenség az alkotók dolgát. Hozzátette, a magyar helyzet ebből a szempontból még nem ennyire kiélezett, és a szerzői filmek egyébként is más nézői igényeket elégítenek ki, mint a közönségfilmek.

 
 Forrás: JESHOOTS-com/Pixabay
 


De vajon ez a fajta élményfogyasztási igény, vagy talán már szükséglet, amelyet kicsalogat szinte mindenkiből a tartalom mennyiségének növekedése, befolyásolja a kapcsolatainkat? Megyeri Zsuzsanna pszichológus, családterapeutával erre kerestük a választ a folytatásban.

A szakember elmondta, hogy a kíváncsiság és az új keresése az ember alapvető jellemvonása, a hangsúly a mértéken van. A beszélgetésben kitért arra is, észrevesszük-e, hogy az ennek való behódolás esetleg rombolja a családi és párkapcsolatainkat. Megyeri Zsuzsanna elmondta, ugyanakkor, ha két ember együtt akar lenni, akkor megtalálja az egyensúlyt. Ahogy azt is hangsúlyozta, egy kapcsolat értékét nem a hossza határozza meg.

Vagyis nem a méret a lényeg.

A kapcsolatok illetően legalábbis. Ugyanakkor tudunk valamit, amelynek méretét szakértők olyan fontosnak tartják, mint további képességeit. Igen, ez a mobiltelefon. Amióta az életünk része, egyrészt átalakította mindennapjainkat, másrészt néhány korábbi technikai eszközt a múzeumokba száműzött. Képes Gábor bölcsész-informatikus mesélte el, hogyan jöttek létre a mai okostelefonok. Egészen a második világháború eszközeiig ment vissza az időben, és kitért arra is, hogy milyen társadalmi ellenállás volt a mobiltelefon megjelenésekor. A Neumann Társaság munkatársa hozzátette, ma sokan éppen a közösségi felületek használatának szándékos csökkentése miatt visszatérnek azokhoz a készülékekhez, amelyeken tényleg csak telefonálni lehet.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. december 14., szerda 15:00
Riporter: Tímár Ágnes