„Klubrádió
A lényeg

Újabb előzetest kapott a Rákay Philip-féle Aranybulla-sorozat

11/12/2022 11:06

| Szerző: Klubrádió

Kiderült, hogy a vártnál végül két résszel hosszabb (négy helyett hat epizódból álló) Aranybullát a Duna rövidesen érkező premiersorozatának részeként december 25. és 30. közt, este 8 órától tűzik majd műsorra.

A Kriskó László rendezésében, Rákay Philip produceri munkájának köszönhetően megvalósult minisorozat újabb előzetese is megjelent:

Korábban mi is írtunk róla, hogy a sztori 40-50 évet ölel fel III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241). Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás, Gertrúdot Törőcsik Franciska, János érseket Rátóti Zoltán alakítja, a teuton lovagok vezére Fenyő Iván, az öreg keresztes László Zsolt. A történelmi eposz rendezője Kriskó László, míg az operatőre Csincsi Zoltán.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában volt. Rákay Philip a jubileumra készülő tévésorozatról, illetve az Aranybulláról és a középkori Magyarországról tavaly több alkalommal személyesen is beszélgetett Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel. Az Index szerint a sorozat költségvetése az 1 milliárd forintot is meghaladta.

 
Rákay Philip producer, az Aranybulla-filmsorozat forgatásán. Forrás: Rákay Philip/Facebook
 

Tegyük hozzá, ez nem az a Rákayhoz köthető film, amelynek gyártási költsége 4,7 milliárd forint, de az illetékesek adókedvezményt is igénybe vehetnek, így a mozi összesen akár 6 milliárd forint támogatást is kaphat. A kormánypárti influenszer a Petőfiről szóló Most vagy soha! című mozi kreatív producere. A Most vagy sohát több mint négy hónapig, nagyjából 10 ezer statisztával forgatták, és minden idők legdrágább magyar filmjének nevezik.