„Klubrádió
A lényeg

Kijött az előzetes a Rákay Philip-féle Aranybulla-filmhez

30/06/2022 15:37

| Szerző: Klubrádió

Ahogy a Hetedik sor közepe című oldalon olvasható: a film 40-50 évet ölel fel III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241). Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás, Gertrúdot Törőcsik Franciska, János érseket Rátóti Zoltán alakítja, a teuton lovagok vezére Fenyő Iván, az öreg keresztes László Zsolt. A történelmi eposz rendezője Kriskó László, míg az operatőre Csincsi Zoltán. Két elképzelés van, televíziós minisorozatként, valamint mozifilmként is leadnák. A várható bemutató decemberben lesz. Az előzetes cikkünk megjelenésekor, csütörtök délután még elérhető volt a Youtube-on, de onnan eltávolították. Közben az Index azt írja, az alkotók a film teaser trailerért az ő rendelkezükre bocsátották. A cikkben nemes egyszerűséggel lélegzetelállítónak nevezik a képsort.

Arról viszont mi is írtunk korábban, hogy „a magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében a Nemzeti Filmintézet 600 millió Ft-os gyártási támogatásával. A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt”.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója volt 2022 áprilisában. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi, a producerek Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán, Rákay Philip és Kriskó László lesznek – derült ki tavaly augusztusban. 

Rákay Philip a projektről, illetve az Aranybulláról és a középkori Magyarországról tavaly több alkalommal személyesen is beszélgetett Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel. 

Tegyük hozzá, ez nem az a Rákayhoz köthető film, amelynek gyártási költsége 4,7 milliárd forint, de az illetékesek adókedvezményt is igénybe vehetnek, így a mozi összesen akár 6 milliárd forint támogatást is kaphat. A kormánypárti influenszer a Petőfiről szóló Most vagy soha! című mozi kreatív producere. A Most vagy sohát több mint négy hónapig, nagyjából 10 ezer statisztával forgatják, és minden idők legdrágább magyar filmjének nevezik.

 
 
Rákay Philip producer az Aranybulla-film forgatásán. Forrás: Rákay Philip/Facebook