„Klubrádió
A lényeg

Rákay Philip 600 milliós támogatással készít sorozatot az Aranybulláról

4/08/2021 14:42

| Szerző: Klubrádió

Az Aranybulláról tévésorozat készül – számolt be a Nemzeti Filmintézet közlése alapján a hvg. A 600 milliós támogatással készülő, négyrészes sorozat rendezője  Kriskó László lesz, a producerek között ott találjuk Rákay Philip kormánypárti influenszer, műsorvezető, volt MTVA-intendáns nevét is.

Februárban még arról szóltak a hírek, hogy film készülhet az Aranybulláról, Rákay Philip lesz az egyik forgatókönyvíró. A filmszakmai döntőbizottság egyik dokumentumából akkor kiderült, hogy az Aranybulla című pályázat 4 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre, most azonban közölte a Nemzeti Filmintézet, hogy az Aranybulláról tévésorozat készül.

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal tíz elődöntőse már ismer
 
Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. akkori vezérigazgató-helyettese, a zsűri elnöke az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatóján a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy a hvg idézi, azt írták: „a magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió Ft-os gyártási támogatásával. A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt”.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi, a producerek Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán, Rákay Philip és Kriskó László lesznek – derül ki a határozatból.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)