„Klubrádió
Galaxis kalauz

A terítés művészete és a molekulák szimmetriája

8/01/2023 17:00 | Frissítve: 2023. január 07.

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A terítés történetétől a Vitruviusi emberig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy az élet hány területén, és hány értelemben jelenik meg a szimmetria. 

2023. január 04. Galaxis kalauz (2023. január 04., szerda 15:00)
47:31
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten többek között arról is szó esett, hogy hosszú út vezetett odáig, hogy az emberek leszokjanak az egy tálból, kézzel evésről. Amint általánossá váltak az evőeszközök a legfelsőbb társadalmi körökben, gyorsan kialakították a szabályokat a használatukra és persze az elrendezésükre.

Az 1646-os münsteri békekongresszuson, amelyen 12 ország követei vettek részt, látták először a teríték helyes elrendezését. Rosta Erzsébet foglalta össze, hogy az asztalterítés, mostanában is hasonló, mint pár száz éve. Szerinte, az evőeszközöket a fogásoktól függően kívülről, befelé tegyük fel. Olyan sorrendben kerüljenek az asztalra, amilyenben használják majd őket. A tányértól balra van a villa, jobbra a kanál és a kés kerül, a kanál kívülre, belülre a kés. Ha a villa szólóban van, akkor a jobb oldalon a helye.

Pixabay
 

A tányér elé helyezzük a poharakat; jobbra félkörben kerülnek az asztalra, a vizes-, a boros-, a pálinkás-, a likőrös-, valamint a pezsgős poharak. A krém állagú édességek mellé, mint a puding, fagylalt, parfé, a kanalat a tányér elé tegyük, ide kerül a desszert villa, a különböző süteményekhez.

A tányér két oldalán sorakozó kanalak, villák látványának nem csupán harmonikusnak, de szimmetrikusnak is kell lennie.

A szimmetria legismertebb értelmezésében jelen van akkor is, ha nem igazgatjuk a tárgyakat. Eredetileg ugyanakkor mást jelentett a szó. Megértéséig az ókori görögökig kell visszautaznunk az időben. Erről Nagy Dénes matematikus beszélt a 211. epizódban. Elmondta, a korabeli matematikában az összemérhetőség és összemérhetetlenség közötti különbség érzékeltetésére született meg a kifejezés.

A görögöknek szembesülniük kellett azzal, hogy a négyzet átlójának kiszámítására képtelenek, illetve az eredményt nem tudják bizonyítani. Ekkor új szintre lépett a matematika. 

Vitruvius 10 könyv az építészetről című átfogó műve emeli át a szimmetria kifejezést a matematikából több más szakterületre, és „menti meg” az utókor számára.

Nagy Dénes a műsorban elmondta, hogy a kémiában is megtaláljuk a szimmetriát, ha a kristálytant vizsgáljuk. Pasteur cikkét idézte, amely rámutatott arra, hogy vannak jobbkezes és balkezes molekulákat, amelyek összecserélése akár tragédiához is vezethet, ahogy ez egyszer a gyógyszeriparban meg is történt.

Pixabay
 

A matematikus hozzátette, hogy nem sokkal Pasteur cikke után, Pierre Curie a fizikai rendszerek szimmetriájával kezdett foglalkozni.

Nagy Dénes mesélt továbbá azokról a háromévente megrendezésre kerülő nemzetközi találkozókról is, amelyeken a legkülönbözőbb szakterületekről; a művészettől a tudományig jelen vannak a résztvevők. Kiemelte, azért fontos, hogy beszélgessünk egymással, mert nem is sejthetjük, honnan érkezik az újabb inspiráció.

Ezek a találkozók arra is rámutatnak, hogy sokkal több bennünk a közös, mint gondolnánk.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2023. január 4. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes