„Klubrádió
Galaxis kalauz

A szocializmus királynője

25/02/2023 06:20

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Rotschild Klára születésének 120. évfordulója alkalmából a magyar divat nagyasszonyának különleges történetét vizsgáltuk meg a Galaxis kalauzban ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy vajon egy esküvői fotó magában rejtheti-e a menyasszony várható szerepét a családban.  

2023. február 22. Galaxis kalauz (2023. február 22., szerda 15:00)
46:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A divattervező és szalonvezető különleges szakmai történetét amolyan női siker sztoriként szokták elővezetni. De miért kell hozzátenni, hogy női? Amikor egy férfi ér el nagy teljesítményt, senki nem érez késztetést, hogy azt férfi sikernek aposztrofálja. Ez a tény azonban messzebbre vezet. Ezért a következő adásban is keressük rá majd a választ. Mindenesetre Rotschild Klára fordulatokban gazdag élete – amely fordulatok egy részét maga alakította – nyugodtan állíthatjuk, hogy független a nemétől. Vele, illetve a hozzá hasonló kiemelkedő női történelmi alakokkal kapcsolatban, minél inkább megismerjük a történeteiket, annál több miértet teszünk fel. A 218. epizódban néhány miértre választ kaptunk Rotschild Klárával kapcsolatban Simonovics Ildikó divattörténésztől.

 
Váci utca 12. Rotschild Klára divatszalonja, a Clara. (1981) kép: Gábor Viktor/Fortepan.hu
 
 

A műsorból megismerhettük a híres tervező gyerekkorát, azt, miként vészelte át a második világháborút, és miként vált „királynővé” az elvtársak korában.

Simonovics Ildikó elmondta, Rotschild Klára valójában az üzletben, a marketingben volt zseniális. Persze gyönyörű ruhák kerültek ki a szalonjából, de ahogy más tervezők, ő is másolt külföldi modelleket a saját kreációk mellett. Minden kornak a véleményvezér hölgyeit sikerült megnyernie kliensének, így válhatott teljesen egyedülállóvá a szakmában.

1982. Duna Áruház, divatbemutató, a kifutón Halász Ilona manöken.
 
1982. Duna Áruház, divatbemutató, a kifutón Halász Ilona manöken.
 
Fotó: Gábor László / Fortepan.hu
 

Természetesen több menyasszonyi ruhát is tervezett hírességeknek, tette hozzá Simonovics Ildikó. A divattörténész lelkesen mesélte, hogy épp most érkezik egy Rotschild menyasszonyi ruha a Magyar Nemzeti Múzeumba, és valószínűleg az is része lesz a Magyar menyasszony kiállításnak, amelyre készülnek. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy még mindig csak az anyaggyűjtésnél tartanak, vagyis bárki küldhet családi esküvői képeket, és azok történetét.

A divattörténész elmondta, 500 évet kívánnak bemutatni az esküvők vizsgálatával. Fotók természetesen csupán a 19. század közepétől lesznek majd láthatók, de ha ezeket végig nézi az ember napjainkig, a legfontosabb változás, amit észre lehet venni, hogy a közösségiből egy individuálisabb eseménnyé alakult a kézfogó. Simonovics Ildikó szerint ebben nagy szerepe van a közösségi médiának, ahol sokan szeretik megmutatni, hogy zajlott a lánykérés vagy éppen maga az esküvő.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Fortepan/Gábor Viktor

Galaxis kalauz
2023. február 22., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes