„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Versek, fotók, régészeti nyomok – Szöllősi Mátyás az Ötösben

11/02/2023 09:20

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Szöllősi Mátyás, író, fotográfus volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. február 10. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. február 10., péntek 10:05)
88:54
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Szöllősi Mátyás a műsorban elmondta, az írás jelent meg először az életében, a fotózás tíz éve határozza meg a pályáját.

Habár a középiskolában még a sport fontosabb volt számára, versenyszerűen kosárlabdázott. De ugyanígy a zene is a mindennapjai része volt, csellózott, ami szinte adta magát, hiszen a szülei zenészek.

18 évesen kezdett verseket írni, amiről úgy gondolja, pályatársaihoz képest „későn”, ha ez mérhető egyáltalán. Kellett neki némi idő, mondta el, hogy meg merje mutatni másoknak az írásait. Ez 22 éves korában jött el. Akkor elküldte az Alföld folyóiratnak a verseit, amely közölte is.

Szöllősi Mátyás szerint fontos, hogy egy kezdő író megtalálja a saját hangját, még akkor is, ha vannak idoljai, mint neki többek között Pilinszky János vagy Mészöly Miklós.

Mára, több verses és prózai kötet után már a fiataloknak is segít, két félévig tanított kreatív írást a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol maga is tanult korábban.

Fontos számára, hogy hol él, mert az általa ismert és szeretett helyszínek sokszor megjelennek a műveiben. Ahogy az is sokat segített a saját stílusának kibontakoztatásában, hogy sok különböző munkát kipróbált már az életében. Az egyetem idején az éjszakában dolgozott, ahogy ő fogalmazott. Volt pultos romkocsmában, szervezett színházi előadásokat, de még takarított is. Hozzátette, a vizualitás mindig fontos volt számára, egy ideig a Pannónia Filmstúdióban fázisrajzoló volt.

 
Gálvölgyi János és Szöllősi Mátyás (kép: Klubrádió) 
 

Szöllősi Mátyás elmondta, ma nehezebb egy kortárs írónak, költőnek igazán befutni, mert kiment a divatból a költői est, és talán valamelyest az olvasás is, akárcsak a líra iránti érdeklődés, de ha az emberek véletlenül találkoznak egy verses tematikájú előadással, vagy egy folyóiratban egy költeménnyel, akkor láthatóan élvezettel fogadják be. A gond az, szerinte, hogy ma olyan sok az információ, hogy marginálissá válnak az effajta művészeti programok, és így nem feltétlenül jutnak el a közönséghez.

A műsorvezető felvetésére, hogy miért lehettek akár száz éve, a maguk korában híresek az írók, költők, „pusztán” azzal, hogy írtak, vendégünk megerősítette, hogy amíg nem volt tévé, internet, addig könnyebb volt csupán az újságon keresztül elérni a közönséget.

Az írástól lassan fordult Szöllősi Mátyás a fotózás irányába, amely kapcsán szerinte talán többen ismerik.

Számára a fényképezés elsősorban dokumentarista jellegű, ebből született például a Budapest Katalógus, amelyhez az utcán fotózta az embereket, és ezekhez a képekhez többször riportot is készített. Rengeteg jó élménye kötődik ehhez a projekthez, tette hozzá. Nem számított rá, hogy ilyen nyitottak lesznek az emberek, és hogy ennyi különleges történetet ismer majd meg.

A valóság bemutatásának vágyát akkor is kiélhette, amikor egy régészeti expedíción vett részt az Urálban fotósként, és több, a múltat megidéző, ásatással előkerült maradványt ő örökített meg először.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2023. február 10., péntek 10:05