„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Független humor – Rainer-Micsinyei Nóra az Ötösben

4/02/2023 10:10

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Rainer-Micsinyei Nóra színművész, humorista volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. február 03. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. február 03., péntek 10:05)
89:24
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Mielőtt pontosították volna, hogy jelenleg színésznek, stand up-osnak vagy írónak tartja-e magát Rainer-Micsinyei Nóra, először a neve hosszáról beszélgettek a műsorvezetővel. Gálvölgyi János kérdezte, hogy szerinte a szakmában szerencsés-e, hogy ilyen hosszú, esetleg nehezen megjegyezhető a neve. Ráadásul – akár egy plakáton is – sok helyet foglal. Rainer-Micsinyei Nóra nevetve válaszolta, ez a célja.

 
Gálvölgyi János és vendége: Rainer-Micsinyei Nóra
Fotó: Klubrádió
 

Hozzátette, hogy épp a meghívás előtt azon tűnődött, mennyire szeretne Gálvölgyi Jánossal játszani egyszer, és most bent ül vele egy stúdióban. Úgy fogalmazott, hogy szereti az ilyen kárpótlásokat az élettől, hogy közös színházi munkát nem adott, helyette ezt az interjút.

A beszélgetésből kiderült, hogy már gyerekkorától mindenhol ő volt a „vicces”, de azért, egészítette ki, az, hogy hajlamot érez éppen magában a szórakoztatásra, nagyban függ a közösségtől is, amelyben épp van.

Rainer-Micsinyei Nóra korán beleszeretett a független színház műfajába. Nem is akart klasszikus színész lenni. Így is alakult, tette hozzá. 

A Színművészeti Főiskolára nem vettek fel egy próbálkozásra, ő pedig nem futott neki még egyszer, hanem Kaposvárra jelentkezett, és azt a képzést végezte el.

Már ekkor a szakmában világos lett a környezetének, hogy a humorban jobb, ezért a drámai oldalát akarták erősíteni.

A diploma megszerzése után több színházban is megfordult, de hamar kiderült, hogy a klasszikus karakterek nem neki valók. Többek között ezért is lett valamelyest a maga ura, szabadúszó lett, hogy aztán eljusson abba a független színházi világba, amely miatt eleve a szakmát választotta. Ekkoriban már fontos helyet kapott a munkájában az improvizáció.

A színészet mellett a humorista mivoltára is kitértek. Rainer-Micsinyei Nóra mesélt arról, hogy egy ideje stand up előadása is van. Mivel érdekli a közélet, így ez is része a műsorainak, kap tőle hideget-meleget minden oldal, de épp úgy beszél a nagymamájáról, a színészoktatásról, a szerelemről vagy éppen az MTK-ról az estjein.

Ennek kapcsán az írói vénájáról, és eddigi eredményeiről is szó esett, valamint arról, hogy forgatókönyvíróként is dolgozik. Elismerte, hogy a maga írta filmje a kevés pénz miatt nem sok helyre jutott el, de a szakmában tudnak róla, és ez sok lehetőséget és munkát hozott neki.

Rainer-Micsinyei Nóra persze nem csak akkor gépel, ha éppen egy történeten dolgozik, mindeközben ugyanis a doktoriját írja arról, hogyan jelennek meg a női karakterek a filmekben, és hogy ez milyen párhuzamban van napjaink társadalmi helyzetével.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2023.02.03., péntek 10:05
Szerkesztő: Timár Ágnes