„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Ez egy vakrepülés" – Szabó Tamás szájharmonikás az Ötösben

17/12/2022 07:49 | Frissítve: 2022. december 17.

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

A zenészt eleinte a képzőművészet érdekelte, de tény, hogy már gyerekkorában több hangszeren játszott, míg rátalált a szájharmonikára. Pontosabban azért azt a hangszert vette, mert a fizetéséből csak arra tellett.

2022. december 16. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. december 16., péntek 10:05)
89:37
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Szabó Tamás szájharmonika művész volt.

Szabó Tamás több klasszikus dal felcsendülésének segítségével elmesélte a szájharmonika történetet, amely mint kiderült, több mint ezer éves, és Kínából származik a hangszer elődje.

A műsorvezetővel tisztázták, hogy gyerekkorukban mindketten fésűre hajtogatott papírral pótolták a szájharmonikát, amíg nem lett saját instrumentumuk. Szabó Tamás azzal viccelődött, hogy ha szalvéta helyett sztaniolt használtak, az volt az elektronikus változat.

Kiderült az is, hogy miként került közel a zenéhez vendégünk. Eleinte a képzőművészet érdekelte, de tény, hogy már gyerekkorában több hangszeren játszott, míg rátalált a szájharmonikára. Pontosabban azért azt a hangszert vette, mert a fizetéséből csak arra tellett.

Szabó Tamás elmondta, egyre jobban érdekelte a műfaj, ezért eljárt zenei klubokba, ahol már olyan blues zenészekkel találkozott, akik tanították is. Többek között Nemes Nagy Péterrel, aki a Klubrádióban is azonos témájú műsort vezet.

 
Gálvölgyi János és Szabó Tamás. Fotó:
Klubrádió
 

A stúdióba hozott magával a zenész két különböző szájharmonikát és meg is szólaltatta őket. Gálvölgyi János kérdésére elmondta, az érettségi után nyomdász technikumot végzett eredetileg, de közben már azon küzdött, hogy összehozza az első bandáját.

Azt kiemelte, hogy az egyik legnehezebb hangszer a szájharmonika. Azért is, mert a zenész nem látja, amin játszik. Ez egy vakrepülés, ahogy ő fogalmazott. Ugyanakkor, tette hozzá, ez a nép hangszere, a húszas években szinte mindenki játszott szájharmonikán.

Ennek a divatnak a beatkorszak vetett véget, habár van néhány dal, amiben használták a hangszert, mint például a Mister Alkohol. Napjainkban inkább elöregedő a közönség, és jellemzően rétegzenévé vált – tette hozzá Szabó Tamás.

11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták a műsorban, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös
2022. december 16., péntek 10:05
Riporter: Gálvölgyi János