„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Hidak két part között – Szász János az Ötösben

23/04/2022 09:27

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Szász János rendező, valamint Domonkos Csaba muzeológus volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. április 22. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. április 22., péntek 10:05)
89:19
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
10 órától Szász János mesélt arról, milyen tervei vannak a jövőre. Az elutazása előtti napon beszélt vele telefonon a műsorvezető. Szász János elmondta, részben a legutóbbi filmforgatásával kapcsolatos atrocitások, részben az SZFE ügy miatt döntött úgy, hogy családjával együtt külföldre költözik. A rendező hozzátette, szereti a hazáját, de nem tetszik neki, amit lát, ha körülnéz. A Svéd Királyi Színházban már látható egy rendezése, az Éjjeli menedékhely, amely szomorú aktualitást nyert az ukrajnai háború kapcsán. Ingmar Bergman színházában Szász János nem csak a legendás rendező által használt díszletek, székek között mozog, de olyan társulati tagokkal is együtt dolgozik, akik még ismerték Bergmant. Szász János elmondta, hamarosan az Egyesült Államokba utaznak családjával, ott ugyanis egy filmforgatás várja.

Szász János
 
Szász János
 

Szász János az interjúban elmondta, ha az elbírálásra váró filmje, az Utas és holdvilág zöld utat kap itthon, akkor mindenképpen hazajön, hogy elkészítse.

A műsor folytatásában Domonkos Csaba mesélt a budapesti hidak történetéről. Az éppen renoválás alatt álló Lánchíd kapcsán a muzeológus elmondta, hogyan alakultak ki kezdetben a hidak, milyen fajtái vannak technológiai értelemben, és hogy miként készítették el őket a mai modern technika hiányában.

Az ideiglenes cölöphíd Árpád fejedelem útja és Margit-sziget közötti szakasza (1945)
 
Az ideiglenes cölöphíd Árpád fejedelem útja és Margit-sziget közötti szakasza (1945)
Fortepan / Dr. Kramer István
 

Domonkos Csaba az interjúban kitért arra is, miként választottak egykor nevet a hidaknak. Ennek kapcsán elmondta a Petőfi híd és a Ferenc József híd történetét, valamint mesélt a Manci hídról is.

Ötös Gálvölgyi Jánossal
2022. április 22. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes