„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Akinek Törőcsik Mari kezet csókolt

23/07/2022 07:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Sommer Kati maszkmester volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. július 22. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. július 22., péntek 10:05)
90:25
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Sommer Kati már gyerekkorában közel került a színház világához. Látott egy kiírást, hogy szereplőket keresnek a Légy jó mindhalálig című előadáshoz. Eredetileg nem akarták beválogatni, de ahogy ő mondta, beverekedte magát.

Mivel nem vették fel semmilyen középiskolába, mert az apja textilkereskedő volt, így ő nem számított jó kádernek, szakmunkásképzőbe jelentkezett, és esztergályosnak tanult. 

A gyerekkori „színpadi múltjára” hivatkozva elkezdhetett fodrász gyakornoknak tanulni. Mivel akkorra sokan disszidáltak, kereslet volt fodrászokra, és 1957-ben felvettek a Déryné Színházhoz.

 
Sommer Kati és Gálvölgyi János
Fotó: Klubrádió
 

Majd érkezett egy megkeresés az Operettszínházból, ahova át is szerződött Sommer Kati.

Egy újabb újsághirdetés fordított az életén. A tévébe kerestek fodrászt, sminkest, amire jelentkezett. Habár nem volt ilyen végzettsége, a határozottsága újra sikerre vitte.

Maszkmesterként már alá tartoztak a fodrászok, sminkesen, és ő felelt az egész produkcióért.

A beszélgetésből kiderült, hogy Gálvölgyi Jánoson kísérletezte ki Sommer Kati a kopasz parókát. Mivel nemigen volt alapanyag akkoriban, neki kellett kitalálnia, miből, és hogyan hozza létre a maszkot.

Akkor készítette Esztergályos Károly a János király című tévéfilmet, ott tudta Sommer Kati bemutatni a kikísérletezett kopaszmaszkját Gobbi Hildán.

A Hahó, Öcsiben ő készítette Básti Lajos varázsló maszkját is. Akkoriban még nem fordulhatott elő, hogy órákig dolgozik a sminkes a színész fején, mint most, mondta el Sommer Kati, neki félóra alatt el kellett készülnie a maszkkal.

Többek között a Tenkes kapitányában is dolgozott, amely kedves emlék maradt a számára.

A televíziós munkának végül a színház vetett véget. Sokat járt vidéki színházakba "maszekolni", ami nem tetszett a tévében a vezetőségnek. 1983-ban kiváltotta az iparengedélyt, es elkezdett szabadúszó maszkmesterként dolgozni különböző színházak számára.

Sommer Kati mindig gyorsan dolgozott. 4 óra alatt elkészített egy körszakállat, habár azt szálanként kellett befűzni. Ez szerencsés képesség volt, mert például Törőcsik Mari utálta, ha bármit is fel kellett ragasztani vagy tűzni a fejére, ezért készített a számára egy olyan parókát, amit egy hajtűvel kellett csak rögzíteni. Annyira örült a színművész, hogy kezet csókolt Sommer Katinak.

A maszkmester ma is pezsgő életet el, habár a szakmájában már nem dolgozik, de ahogy mondta, nem bánja, mert ez a tévé mar nem olyan, mint régen.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2022.07.22., péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes