„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Változó szokások – Tátrai Zsuzsanna az Ötösben

25/06/2022 09:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Gálvölgyi János vendége a műsor első órájában Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. június 24. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. június 24., péntek 10:05)
93:03
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Először Szent Iván éjszakájáról és az ehhez kötődő népszokásokról mesélt Tátrai Zsuzsanna, hogy aztán a műsor már magáról a néprajzkutatóról szóljon. A többi között arról mesélt, hogyan gyűjtötte a népi hagyományok nyomait országszerte a hatvanas években. Tátrai Zsuzsanna magát egy elkényeztetett lánynak tartotta, és úgy érezte, azért bírta jól a sok utazással járó munkát, mert tudta, milyen jó is lesz hazatérni.

 
Gálvölgyi János és
Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató
 kép: Klubrádió
 

Tátrai Zsuzsanna hozzátette, eredetileg mesekutató szeretett volna lenni, de a Dömötör Teklával történt találkozása után felfigyelt a néprajz érdekességeire.

Kiemelte, sok olyan idegennek tűnő szokás van, aminek van magyar megfelelője, mint például a halloweennek, vagy a Mikulás ünnepségnek. Tátrai Zsuzsanna szerint ugyanakkor nem csak megtartani lehet a hagyományokat, hanem teremteni is lehet őket.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. június 24., péntek 10:05