„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Vili bácsiság előtt és után – Várkonyi András az Ötösben

3/12/2022 13:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Várkonyi András színművész volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. december 02. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. december 02., péntek 10:05)
86:42
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

 
Ötös - Gálvölgyi János és Várkonyi András
Fotó: Klubrádió/Timár Ágnes
 

Hiába Kaposvár, hiába Pinceszínház, a Barátok közt mozdította meg a karrierjét, mondta el Várkonyi András a műsorban.

A beszélgetésből kiderült, hogy a színészet iránti vonzalma mellett az írás vágya is erős volt benne. Ez nem volt véletlen, hiszen a családban szinte mindenki irodalommal foglalkozott. Édesapja, Várkonyi Endre újságíró, édesanyja lektor volt.

Várkonyi András már a gimnáziumban színjátszó körbe járt, így egyenes út vezetett a Színművészeti Főiskolára, ahova fel is vették, majd igen hamar eltanácsolták egy "gyerekcsíny" miatt. Várkonyi András hangsúlyozta a műsorban, teljesen jogos döntés volt az iskola részéről, mert utólag visszatekintve, ő akkor meg túl fiatal volt. Fontosabbnak érezte a bulizást, mint, hogy hajnalig próbáljon.

Ezután került a Békéscsabai Színházhoz, ahol gyakorlatban tanulta meg a szakmát. Ebben az időben már találkozott Fodor Zsókával, akivel később a Barátok köztben már "összenőttek" a nézők szemében.

A kaposvári évek alatt inkább a szakma korlátait érezte, és még mindig kereste önmagát. Így jelentkezett, és fel is vették az ELTE bölcsészkarára, valamint földi-légiutas-kísérőnek, illetve a Vidám Színpadhoz, de a három lehetőségből végül az egyetemet választotta.

Nyaranta sem pihent, bárzongoristaként dolgozott szórakozóhelyeken. Hiába keresett sok pénzt vele – tette hozzá –, a barátokkal rögtön el tudták költeni mulatozásra.

Az írói vágyai elfoglaltságai ellenére sem csillapodtak. Várkonyi András regényt írt, de hiába járt vele kiadókhoz, az volt az első kérdésük, van-e megfelelő végzettsége. Tulajdonképpen ezért jelentkezett akkor a bölcsészkarra.

Persze nem csupán regényt, színdarabot, film- és sorozat forgatókönyveket is írt. Miután ezek nem tudtak kikerülni az asztalfiókból, visszatért a színházhoz. Maradt a Vidám Színpadon, de ezt az időszakot inkább parkoló pályának érezte.

Ekkor kezdett el önállósodni. Gyerekdarabokat írt és adott elő, dramaturgként is dolgozott. Mivel azonban nehéz volt egyeztetni ezeket az elfoglaltságokat a társulati tagsággal, szabadúszó lett.

Több külföldi filmben játszott, ahova nyelvtudásai révén kerülhetett be. Ekkor ajánlottak neki egy új lehetőséget. Egy szappanoperát. Várkonyi András saját elmondása szerint nem ismerte a műfajt, de elment a castingra, és nagyon hamar kiválasztották. Ez volt a Barátok közt, amelynek indulásakor még a készítők sem gondolták, hogy 23 évig tartják képernyőn a nézők.

Az Ötösben Várkonyi András elmondta, nehéz munka volt, de szerette, és Vili bácsi után is van élet. Most is ír, és színpadon játszik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös/Interjú Várkonyi Andrással
2022. december 02., péntek 10:05
Riporter: Gálvölgyi János