„Klubrádió
Galaxis kalauz

Példaképek kora

4/03/2023 11:16

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Ezen a héten a Galaxis kalauzban megvizsgáltuk a példakép fogalmát a nőjogi mozgalmakban és a pártpolitikában egyaránt. Útközben azt is kiderítjük, hogy mely gyarlóságok tartoznak más-más megítélés alá a különböző országokban.

2023. március 01. Galaxis kalauz (2023. március 01., szerda 15:00)
46:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten Simonovics Ildikó divattörténésszel Rotschild Klára születésének 120. évfordulója kapcsán beszélgettünk a divat hazai nagyasszonyáról. Az interjúban a Rotschild menyasszonyi ruhákról is szó esett, valamint arról, milyen leendő női szerepeket rejthetnek az esküvői fotók. A megörökített női jogok átalakulása persze nem ment egyik napról a másikra. Hogy kik és mi alapján válhattak az elmúlt évtizedekben a nőjogi mozgalmak példaképeivé, ezzel folytattuk a témát, illetve kezdtük el a 219. epizódot Fedeles-Czeferner Dórával, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársával. A kutató kiemelte, hogy klasszikus értelemben nem tekinthető Rotschild Klára feminista hősnek, mivel ő maga nem vett részt a mozgalmi életben, de a sikerei által egyértelműen példaképül szolgál nőknek és férfiaknak egyaránt.

Fedeles-Czeferner Dóra elmondta, hogy a feminizmus első hullámának fontos figurája többek mellett Schwimmer Rózsa volt, aki képes volt maga mögé állítani a nők azon tömegét, akiknek sem lehetőségük, sem energiájuk nem lett volna a munka mellett maguktól megszerveződni. A második hullám egyik példaképe, a kutató szerint Virginia Woolf volt, aki egy felszólalásában hangoztatta, hogy a nők közel nem kapnak olyan esélyeket, mint a férfiak. Ezzel elérte az írónő, hogy a további hullámokban is bőven hivatkoznak rá, tette hozzá Fedeles-Czeferner Dóra.

Schwimmer Rózsa
 
Schwimmer Rózsa
 Fotó: Wikipédia
 

A műsor második felében arra is választ kerestünk, hogy a politikában példakép és vezető között mi a fő különbség, ha van.

Ezen a területen ugyanis patikamérlegen mérik a szakemberek a példaképség, vagy éppen a vezetői képességhez szükséges jellemvonások arányát. Hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni, erről beszélgettünk Nagy Attila Tiborral. A politikai elemző hangsúlyozta, hogy ez a két pozíció gyakran összemosódik, így a velük kapcsolatos elvárások is hasonlóak lehetnek. Hozzátette, manapság, a közösségi média korában egyszerre könnyebb és nehezebb példaképpé, vagy amolyan rajongott istenséggé válni a politikusoknak. A folyamatos jelenlét és az interaktivitás határozottan segíti azokat a populista politikát folytató vezetőket, akiknek rengeteg követőjük van, de tény az is, hogy a gyorsan érkező információk, és a szintén felgyorsult reakcióidő a leendő szavazók részéről árnyalja a politikus jellemét, ami megnehezíti a megkérdőjelezhetetlen hős, példakép státusz megtartását.

Nagy Attila Tibor hozzátette ugyanakkor, hogy példaképekre egyre inkább szükségünk van, hiszen egyre több a feldolgozandó hír, és megkönnyíti a dolgunkat, ha valaki valamivel meg tud minket fogni, és mi mehetünk utána.

 
Millicent Fawcett emlékműve 
 
"A bátorság mindenhol bátorságot szül" - olvasható a transzparensen. Millicent Fawcett (1847-1929) erőszakmentes mozgalmat vezetett a nők szavazati jogáért, de sok egyéb téren is harcolt a nők jogaiért, például azért, hogy részt vehessenek a felsőoktatásban.
 
 
 
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2023. március 01., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes