„Köszönjük,
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

A bűn és ami mögötte van

21/09/2023 16:03

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

A martfűi rém, a Viszkis rabló vagy Repülős Gizi mind olyan ismert bűnözők, akik olyannyira a hétköznapi tudásunk, a kultúránk részévé váltak, hogy még becenevet is adtunk nekik. Hogy lesz egy bűnöző hírhedt vagy akár híres? Miért tudunk akár szemet is húnyni afelett, amit elkövetett? Miért érdekelnek bennünket egyáltalán a bűntények?

2023. szeptember 20. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. szeptember 20., szerda 10:50)
93:41
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Talán azért, mert minden, ami elszörnyülködtet, az a kíváncsiságunkat is megpiszkálja. Vagy talán azért, mert a rosszat kívülállóként átélni segít a saját félelmeink leküzdésében. Vagy egyszerűen azért, mert szeretünk ítélkezni.

 
Ambrus Attila, Csíkszereda - 2013.06.19 .
 
A felvétel 2013. Június 19 –én készült Csíkszeredán, a Meglepi boltban. Ambrus Attila 14 év után hazatért Csíkszeredába, szülővárosába. Források: Szökésben - P. Gál Judit - Ambrus Attila: Én a viszkis
Fotó: Derzsi Elekes Andor
 

P. Gál Judit bűnügyi újságíróként sok bűntényt legalább olyan részletességgel ismer, mint az ügyön dolgozó nyomozók. Számtalan interjút készített bűnelkövetőkkel, rendőrökkel, bírókkal, ügyvédekkel, áldozatok hozzátartozóival. Többször megfenyegették, ahogy az is előfordult, hogy az áldozatok hozzátartozói tőle vártak megoldást. Beszélt olyan rendőrrel, aki elsírta magát, és volt olyan ügy, ami őt is nagyon megviselte. Szita Bencét tizenegy éves korában a nevelőanyja ölette meg féltékenységből. Judit is foglalkozott az üggyel, a kisfia is éppen ennyi idős volt akkor. Bár bűnügyi újságíróként igyekszik eltávolítani magát az esetektől, a kisfiú meggyilkolásának ügyén neki is nagyon megterhelő volt dolgozni. Beszélt arról, hogy szerinte miért vállalja el egy ügyvéd, hogy gyerekgyilkost védjen és a Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila népszerűségéről is elmondta véleményét.

 
Sopronkőhidai Fegyház és Börtön, szövőgyár.
 
1985
Fortepan / Urbán Tamás
 

Síklaki István szociálpszichológus szerint valójában nem bocsátottunk meg a Viszkisnek, ő szakértőként arról is beszélt, hogy vajon miért érdekelnek bennünket a bűntények. Magi Anna kriminálpszichológus szerint azért foglalkozunk inkább a súlyos bűncselekményekkel, mert a kisebb bűnökben szinte mindenki érintett valamilyen mértékben. A tény, hogy a többség csent már el egy cukorkát, vagy az irodából borítékot nem teszi olyan izgalmassá a kisebb bűncselekményeket, mint azok a súlyos bűntettek, amiknek a világáról csak kívülállóként tudunk. Sopsits Árpád rendezőt is ezek a bűntények érdeklik, a martfűi rémről készített filmjének készítéséről is mesélt a szerdai Ötösben.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. szeptember 20. szerda, 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori