„Köszönjük,
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Ellenség vagy ellenfél

9/09/2023 17:56

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Ellenség-e az ellenfél? Motivál vagy hátráltat? Erről beszélgetett új műsorvezető párosunk vendégeivel, Molnár Piroskával és Pogány Judittal a szerdai Ötös első felében. Szalai Kriszta és Epres Attila aztán a romkocsmák, presszók és irodalmi kávéházak vilgában merült el Pipó László és Lutter Imre segítségével, végül pedig a tetoválásról mint a modernkori festészet egyik műfajáról volt szó Oravecz Szabolcs tetoválóművésszel.

2023. szeptember 06. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. szeptember 06., szerda 10:05)
92:23
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Ellenség-e az ellenfél? Motivál vagy hátráltat? Legyen szó sportról, politikáról, az üzleti életről, testvér- vagy szakmai kapcsolatokról, barátságokról, vagy az élet bármely területéről: törvényszerű, hogy a versengés ellenérzést szül? És vajon ki merik mondani az ellenfelek, ha nem szeretik egymást? Na és elhisszük-e nekik, ha azt mondják, szent a béke? Erről az izgalmas témáról faggatta Szalai Kriszta és Epres Attila a szerdai Ötös új felállásának első vendégpárosát, Molnár Piroskát és Pogány Juditot.

Bár a két színésznő barátsága évtizedek óta töretlen, meséltek olyan próbatételekről, amik elé pályatársakként állította őket az élet. Például azok a hosszú évek, amikor Molnár Piroska már Kossuth-díjas volt, Pogány Judit viszont még nem kapta meg az elismerést, vagy az az időszak, amikor utóbbi rengeteg filmben kipróbálhatta magát, míg előbbit röghöz kötötték a színházi elfoglaltságok. És persze szóba került a legendásan rivalizáló Páger Antal is, aki a színházi legendárium szerint még a gyerekszereplőktől is irigyelte a tapsot. Pogány Judit mesélt rajongásig imádott bátyjáról is, akire csak azért volt féltékeny, mert ő is fiú szeretett volna lenni.

Ötös Szalai Kriszta Molnár Piroska Pogány Judit Epres Attila
 
Elöl: Molnár Piroska és Pogány Judit, hátul Epres Attila és Szalai Kriszta
 
Fotó: Mátyus László
 

Romkocsmák, irodalmi kávéházak és presszók olykor kávé, olykor fröccs illatú, de mindig múzsáktól, alkotási vágytól és valahova tartozástól fűtött világába, népszerű törzshelyekre látogattunk a szerdai Ötös második órájában. Ebben Pipó Laci szinkronszénész és egykori pultos volt Kriszta és Attila segítségére. No meg Lutter Imre, aki minden kávéscsésze mélyéről előhúzott egy izgalmas történetet az irodalmi életből.

 
Kávéház 1915-ben.
 
Fotó: Fortepan/Kurutz Márton
 

Zárásként pedig a festészet egy modernkori műfajáról beszélgetett a két műsorvezető Oravecz Szabolcs tetoválóművésszel, aki a vásznat bőrre, az ecsetet pedig tetoválótűre cserélte. Vajon kompromisszum vagy nyitottság, ha egy művész a tehetségéből élhet? Erre a kérdésre is választ adott Szalai Kriszta és Epres Attila első közös Ötöse.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: A Fogasház romkocsma Budapesten az Akácfa utcában, 2017. augusztus 29-én. Fotó:MTI/ Balogh Zoltán

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. szeptember 6. szerda, 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori