„Köszönjük,
Ötös

Mattot adott az egész világnak – Polgár Judit az Ötösben

19/08/2023 08:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Szeptember végéig Gálvölgyi János szerepében Beregi Péter. A műsor vendége legutóbb Polgár Judit sakkozó volt. A második órában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. augusztus 18. Ötös – Beregi Péterrel (2023. augusztus 18., péntek 10:05)
89:45
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

Polgár Judit éppen Chile-ből tért haza, és néhány szabadnapjából egyet örömmel áldozott a Klubrádió műsorára, és persze Beregi Péterre, akit gyerekkorától ismer. A külföldi út célja a sakk népszerűsítése volt, ahogy gyakran előfordul. 2014-es versenytől való visszavonulása óta Polgár Judit egyáltalán nem unatkozik. Vagy éppen rendezvényeket szervez, vagy előad ezeken, mentorálja a fiatalokat, szakkommentátorként dolgozik, könyvet ír, két gyereket nevel.

Az ország úgy ismerte meg őt és a testvéreit gyerekkorukban, hogy ők a "furán nevelt" gyerekek. Szüleik pedagógusok voltak, és édesapjuk – mielőtt még családot alapított volna – eldöntötte, hogy más módszerrel fogja oktatni a saját gyerekeit. Az volt az elképzelése, hogy ha nagyon korán elkezdődik valakinek a képzése egy területen, akkor kiemelkedő eredményt ér el. Polgár Judit, és két nővére az elméletet bebizonyította.

Habár Judit a legfiatalabb, végül ő lett hármuk közül a leghíresebb, aki nem "csupán" a legjobb női sakkozó, hanem az eredeti szabályon változtatva, férfi játékosokkal is összemérhette a tudását. Nem egyszer került egy asztalhoz Kaszparovval.

Hírességekkel is játszott, akik megkérték, hogy mérjék össze a tudásukat vele. Számára a legemlékezetesebb Ennio Morricone volt, akivel Rómában találkozott. Polgár Judit elmondta, azt élvezte a leginkább a zeneszerzővel játszott partiban, hogy ellenfele tényleg komolyan vette a sakkot, és nem csak párat akart lépni, hogy aztán fényképezkedjen vele, mint mások. Hozzátette, érezte, hogy Morricone gyakorlott játékos, és ügyesnek is találta, de azért a meccset, ahogy talán partnere is előzetesen sejtette, Judit nyerte meg.

A műsorban elmondta, soha nem voltak féltékenyek egymásra a nővéreivel, hanem épp hogy közös sikerként élték meg, ha az egyikük győzött egy versenyen. Ennek az az oka, tette hozzá Polgár Judit, hogy annyira kirekesztettnek érezték magukat, amiatt, hogy ismeretlen emberek véleményezték és verbálisan támadták a családjukat, illetve mert kevés időt töltöttek a saját korosztályukkal, így ők hárman nagyon összetartottak.

Most is így van, tette hozzá a sakkozó, nővérei Amerikában, illetve Izraelben élnek, de online napi kapcsolatban vannak.

Beregi Péter kérdésére elmondta, a visszavonulásának nem volt konkrét oka, nem érte semmilyen negatív élmény, pusztán rájött, hogy 33 évnyi sakkozás után más területek, mint a sakkoktatás, illetve annak átalakítása hoz neki további sikereket.

Polgár Judit ugyanakkor hozzátette, még ha érezte is, hogy váltani akar, nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy nem sakkozik többet versenyszerűen.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Ötös – Beregi Péterrel
2023. augusztus 19., péntek 10:05