„Támogassa
Ötös – Beregi Péterrel

"A színház csapatjáték" – Szacsvay László az Ötösben

26/08/2023 17:17

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben a Gálvölgyi Jánost helyettesítő Beregi Péter vendége Szacsvay László színművész volt; a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni, gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. augusztus 25. Ötös – Beregi Péterrel (2023. augusztus 25., péntek 10:05)
90:43
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

A műsor elején tisztázták, milyen különleges felmenőkkel bír a vendégünk. Mint kiderült, valójában Szacsvay-Fehér Lászlónak hívják, hiszen ő anyai ágon „örökölte” a Szacsvay nevet. Édesapja, Fehér Tiborként írt ifjúsági történelmi regényeket, illetve nagyregényeket írt, Szacsvay-Fehér Tibor néven pedig tanított.

Több híres viselője is volt a Szacsvay névnek a felmenők között. Szacsvay Imre Kossuth Lajos titkáraként szerkesztette meg, és írta le a Függetlenségi nyilatkozatot a szabadságharc idején. Lényegében a forradalom névtelen hőse volt, akinek földi maradványait tömegsírba tették akkor, mondta el Szacsvay László. Hozzátette, hogy azóta elismerték Szacsvay Imre hazafiságát, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban bizonyított.

 
Szacsvay László és Beregi Péter
Klubrádió
 

Az Országházban a jegyzők terme róla kapta a Szacsvay terem nevet. És egy portréval tisztelegnek előtte, amelyet a teremben helyeztek ki, és amelyhez Szacsvay László ült modellt, mert a hozzáértők szerint hasonlít ősére az álla. A pózolásért ajándékként megkapta a kép kicsinyített mását.

De nem csak egy Szacsvay Imre tette le a névjegyét. Egy későbbi generáció tagja már a színművészetet választotta, az egykori Nemzeti Színház tagja volt.

Hogy Szacsvay László közel került a színművészethez, ugyanakkor nem felmenője öröksége. Valószínűleg, mondta el a műsorban, már a gyerekkori mozi iránti rajongása is az előszele volt későbbi hivatásának.

Zuglóban töltötte a gyerekkorát. A csendes környéken az is esemény volt, ha arra jött egy autó. A barátaival ilyenkor kirohantak utána. Szacsvay László, mivel épp akkor látta a Hajsza című szovjet filmet, felugrott egy nagyméretű járműre, hogy az ő inge is úgy lobogjon, mint a főhősnek a filmben. A csodálatos élménynek egy tüdőgyulladás lett az eredménye.  Máskor is együtt élt a filmmel, amit megnézett a moziban. A hosszútávfutó magányossága című alkotás után hazáig rohant a filmszínházból.

Színészi pályafutása rögtön a Nemzeti Színházban indult, és egyből a legnagyobbakkal játszott együtt. Úgy fogalmazott Szacsvay László, hogy az egyik első óriási élménye az volt, hogy Kálmán György visszaköszönt neki.

1971-től 75-ig vezető színésze volt Szacsvay a színháznak. Lassan azonban kezdtek csökkenni a nagyobb szerepek, majd a korosztályának tagjai is fokozatosan elszerződtek máshová, és bármennyire tisztelte idősebb pályatársait, ő maga is tovább állt az újabb kihívások és jobb szerepek reményében. Így került a Katona József Színházba, amelynek már negyven éve tagja.

Szacsvay László a munkáját alázattal végezte és végzi, tudja, hogy még egy monodrámához is többen kellenek annál az egy embernél, aki előadja. Úgy fogalmazott, hogy ha kell, akkor alkatrészként vesz részt a színház életében.

Pályája csúcsának a legendás Orfeum című előadást tartja, amelyben a magyar történelem és kultúrtörténet kel életre kuplék és versek által.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Beregi Péterrel
2023.08.25., péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes