„Klubrádió
Klubdélelőtt

Szalai-Epres páros, cimbalom és népzene a Klubdélelőttben

1/09/2023 18:33

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei voltak: Szalai Kriszta és Epres Attila, színművészek, akik szeptembertől a szerdai Ötöst vezetik a Klubrádióban; Vojnich Erzsébet festőművész, akinek végre Budapesten nyílt férjével közös kiállítása; Bojár Iván András, művészettörténész; Herczku Ágnes népzenész, énekes és Lukács Miklós, cimbalomművész.

2023. szeptember 02. Klubdélelőtt (2023. szeptember 02., szombat 10:05)
154:13
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Üres a kerekesszék, mögötte könnyes szemmel áll Falusi Mariann. Keleti Éva fotóművész kiállításán láthatjuk ezt a megrendítő képet. És megüresedett a Klubrádió szerdai Ötös című műsorának is a két műsorvezetői széke. Mariann Györgyi nélkül nem folytatja tovább. Nagyon nehéz most ebbe, ezekbe a székekbe beülni, de ahogy színházi berkekben mondani szokás, Szalai Kriszta és Epres Attila „beugranak az előadásba.” Sok sikert és remek műsorokat kívánunk nekik!

Végre nem külföldön, nem vidéken, hanem Budapesten Szüts-Vojnich közös kiállítása. Az ismert festőművész házaspár közül nemrégiben járt a Klubdélelőttben Szüts Miklós, most eljött Vojnich Erzsébet is. És, ha már jött, bár még kicsit korai, de a kerek évfordulón, a születésnapján is felköszöntöttük.

A videóban a művészházaspár még 2016-ban a Vajda Lajos és Vajda Júlia történetét ajánlják Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyvéből.

Bojár Iván András művészettörténészt szeretnénk egy eddig kevésbé ismert oldaláról bemutatni. Segítségül hívtam egy írását, annak egy rövid részletét:

„Ma éjszaka, álmomban megtértem. Nem valamelyik vallás hívéül szegődtem, hanem megtaláltam Istent. Egy széles mező végén ragyogott. Álom volt, de velem történt [...] Hétköznapjaimban ez vagyok: egy eszét csűr-csavarva, intenzíven használó, behatárolt ember. A lelkem, amely álmaimban szabad, nem vesz tudomást mindezekről a tanultságból, közösségi megfelelési törekvésekből gyúrt énről, az neki távoli semmiség."

 

 
Bojár Iván András
 
Forrás: Facebook
 

Nemrégiben volt a békéért, Ukrajnáért, Kárpátaljáért egy Szeretet koncert, aztán volt egy jubileumi István a király musical bemutató, ahol Rékát alakította, és volt egy előadás, ahol titkokat mesélt a népzene és a világzene élő szövetéről. És, tiltakozott a Zeneakadémia súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírása ellen, kiállt a Zeneakadémia függetlensége mellett. Vendégünk volt Herczku Ágnes népzenész, énekes.

11.30Lukács Miklós cimbalomművész egy gondolatát osztom meg:

„Vannak pillanatok az életben, amik örökre megmaradnak, mert csontig hatolnak, inspirálnak és feltöltenek hittel és erővel. Ez kétségtelen, hogy ilyen volt számomra. Megadatott, hogy a napfelkeltét elzenélhettem ilyen meseszép helyen! 6 órakor még sötétben kezdtem játszani, a fények pedig lassan előbújtak a hátam mögött és a csoda elindult…Mikor befejeztem már teljesen világos volt. Mindezt, egy jazzfesztivál programjaként élhette meg a közönség, akik nem voltak kevesebben a korai időpont ellenére, mint bármelyik esti koncerten. Életem egyik legszebb élménye volt a mai! Ilyenekért érdemes! A szakmai bakancslistám a mai napon ismét rövidebb lett!"

Klubdélelőtt
2023. szeptember 2. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa