„Klubrádió
Klubdélelőtt

Aki tiltakozásul lemondott a Magyar Táncművészek Szövetségének tiszteletbeli elnökségi tagságáról

22/07/2023 08:02

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei Novák Ferenc, koreográfus, Fabiny Tamás, lelkész és Karikó Sándor, filozófus voltak. A műsor végén Balázsovits Lajosra és Lator Lászlóra emlékeztünk egy-egy korábbi beszélgetéssel.

2023. július 22. Klubdélelőtt (2023. július 22., szombat 09:00)
158:15
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A július 22-i Klubdélelőtt vendégei voltak:

9.00: A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Erkel- és Kossuth-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus és érdemes művész, Novák Ferenc Tata levélben közölte a Magyar Táncművészek Szövetségének vezetésével, hogy lemond a tiszteletbeli elnökségi tagságáról a független társulatok kivéreztetése miatt.

 
1971, József Attila Színház, a Svejk a hátországban című darab próbája, szemben Bodrogi Gyula és Horváth Gyula színművészek, jobbra Kerényi Imre rendező és Novák Ferenc koreográfus.
Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

10.00: Odesszában járt Fabiny Tamás evangélikus püspök. A rakétatámadások sem tántorították el attól, hogy első magyar egyházi vezetőként több napra ellátogasson Ukrajna háború sújtotta felére.

 
Fabiny Tamás
 
Forrás: Facebook
 

10.30: Karikó Sándor filozófus, egyetemi tanár, 1972-től folyamatosan tanít, az utóbbi időben nevelésfilozófiai, gyermekfilozófiai és európai értékek című kurzusokat a Szegedi Tudományegyetemen. Nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon rendszeresen ad elő, tagja a Filozófiai Társaságnak, a Politikatudományi Társaságnak.

 
Karikó Sándor
 
Forrás: Facebook
 

Akiktől búcsúztunk:

11.00: Balázsovits Lajos egy évvel ezelőtt, amikor megválasztották a Nemzet színészének, akkor volt a Klubdélelőtt vendége. Bár beszélt a betegségéről, fel nem merült benne, hogy nincs sok ideje hátra. Most, 76 évesen véget ért egy kerek, teljes élet, mi pedig búcsúzunk Balázsovits Lajostól.

 
Balázsovits Lajos és Juhász Jácint színművészek, jobbra Vujicsics Tihamér zeneszerző az Isten és ember előtt című magyar film díszbemutatója előtt a budapesti Puskin moziban, 1968-ban.
 
Forrás: Fortepan/Főfotó
 

11.30: Elment egy mester, sokak mestere, Lator László, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, aki mindent tudott és mindenkit ismert, ami és aki a magyar irodalom. Szép ívű, tartalmas pálya volt az övé, és távozása nagy veszteség, nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem minden magyarul olvasónak. 95 éves volt, egy születésnapi beszélgetéssel búcsúzunk tőle.

 
Lator László
 
Fotó: Stekovics Gáspár / wikipedia
 

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2023. július 22. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa