„Klubrádió
Klubdélelőtt

Somody Imre: "Ha nem vagy tisztességes, elbuksz"

16/07/2023 17:16

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Somody Imre a kilencvenes évek sztárvállalkozója volt, harmincegy évesen a Plussz pezsgőtabletták az ország egyik leggazdagabb emberévé tették. Nevéhez fűződik a veresegyházi Misszió Egészségközpont létrehozása, majd megvásárolta és újra nyitotta a Centrál Kávéházat. Volt "Az év embere" és "Az év menedzsere", számos díjat nyert, és az egészségügyi miniszteri posztra is jó kilátásai voltak. Az akkori milliárdos körül hirtelen minden összeomlott, és megcsömörlött a pénz által vezérelt világtól, majd hívő lett és megtért, új családjával őstermelőként homoktövis ültetvényen gazdálkodik.

2023. július 08. Klubdélelőtt-Somody Imre
25:54
00:00
Somody Imrével a Klubdélelőtt műsorában Kun Zsuzsa beszélgetett a változások okáról, tisztességről és hitről, valamint arról, hogy most miért nem vállalná az egészségügyi miniszterséget.

Azt mondta, biztosan a hirtelen jött betegsége, a válása és az összes kudarc, ami érte közrejátszott, hogy hátat fordított az anyagi világnak, és eljutott a keresztény hithez. Hiszi, hogy a mai világban mindannyian küzdünk azzal, hogy megtaláljuk, mi vezesse az életünket. Volt egy meghatározó időszaka, amikor azt hitte, hogy ezt az anyagi biztonságban és sikerekben találta meg, aztán azt gondolta, hogy a megszerzett hatalmat és pénzt a társadalom jobbítására kell fordítania. Nyugati partnereitől azt tanulta, hogy meg kell tennie mindent, amit csak tud, hiszen felelőssége van a dolgozóiért, a közösségért, az egész nemzetért. Ezt a mintát követte és azt látta, ez nem működik.

Somody Imre
 
Somody Imre
Klubrádió
 

Manapság olyan sajátos időszakban élünk, ahol a világot nem érdekli, hogy ki akarja jobbá tenni, a politikát és a gazdasági hatalmakat sem. Azt mondja, elég csak meghallgatni, miről beszél egy miniszterelnök. Hányszor beszél a GDP-ről, a gazdasági növekedésről, és hányszor az emberekről, a jólétről és a szeretetről.

Az elmúlt tizenöt évben komoly nehézségeket élt meg, amit nem kíván senkinek. Akármivel is kell szembenézni, azt egy drámának tartja, ha valaki abban méri az élete értelmét, hogy mennyi pénzt keres és költ. Természetesen ő is szeretné eltartani a családját, de azon felül nem érdekli, hogy még több pénze legyen. Fontosabb, hogy elvégezze a feladatát, őszintén és tisztességesen éljen. Korábban sok mindenben hazudott másoknak és magának is, de nagyon felszabadító kimondani az igazat, még ha fáj is.

Az egészségügyről már a kilencvenes években azt mondta, be fog bukni. Azonban ezek a rendszerek lassan halnak meg, nem igazán kell tartani a teljes összeomlástól. Szerinte egy olyan politikai vezetés, aki azt gondolja, hogy az ország gazdasági növekedése a legfontosabb, és nem az embereké, ott nem lehet az egészségügyet rendbe rakni. Hithű keresztényként úgy gondolja, fontosabb lenne a minőségi egészségügyi ellátás megteremtése, mint a profit maximalizálása. Arról a rendelkezésről, hogy 2024-től nem lehet magánellátásban elvégezni az MR és CT vizsgálatokat, úgy gondolja, hogy alapvetően helytelen, hogy meg lehet élni egy olyan szolgáltatásból, ami társadalmi igény. Végtelen igazságtalan, hogy akinek van pénze, az el tud menni kivizsgálásra, akinek nincs, az hónapokat kell várjon. Szakmailag akár jól meg is lehetne valósítani egy központosított, jó egészégügyi ellátást, de a megvalósulásról erős kételyei vannak. A pénz alapú társadalomban, akinek pénze van, joga van kivásárolni a másikat, azonban mindig tisztességesen, korrektül és átláthatóan kell cselekedni. Ő még úgy tanulta, aki nem dolgozik tisztességesen, az előbb-utóbb elbukik.

A beszélgetés videós formában is visszanézhető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Iratkozzon fel rá - akár egyetlen gombnyomással - itt.

FELIRATKOZOM:

Klubdélelőtt
2023. július 8., szombat. 09.00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa