„Klubrádió
Reggeli gyors

Három probléma a CT- és MR-államosítással

5/07/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Három előre látható probléma van a CT- és MR-vizsgálatok átszervezésével: szükség lesz a gépekre, amiről ha sikerül megegyezni a magánszolgáltatókkal, akkor is 10 milliárdos tétel lehet, nem lesz egyszerű átcsábítani a radiológus asszisztenseket az állami rendszerbe, ahol jóval alacsonyabb fizetés várja őket és elvész a motiváció, hiszen az orvos ugyanannyit keres majd, mindegy hány leletet értékel – foglalta össze Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász a Reggeli gyorsban.

2023. július 05. Reggeli gyors - részlet 23.07.05. Rékassy Balázs
14:01
00:00

Államosítják a CT és MR vizsgálatokat, ami a költségvetési törvényhez utolsó pillanatban beadott módosításból derült ki, amivel megkerülték a szakbizottságot. Az orvosi kamara (MOK) szerint ez növelheti a várólistákat és ronthatja a gyógyulási esélyeket – számoltunk be a Népszava alapján.

Ez a kevés területek egyike, ahol a magán- és az állami egészségügyi rendszer jól tud együttműködni – mondta Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász a Reggeli gyorsban.

Az elmúlt években számos kórházban – Budapesten például a Margitban, a Bajcsyban, a Péterfyben, a baleseti sebészetin – működtek együtt magáncégekkel. Ezek a cégek korábban beruháztak a diagnosztikai képalkotó eljárásokhoz szükséges felszerelésekbe és azt mondták a NEAK-nak (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), hogy ők hatákonyabban meg tudják szervezni ezeket a költséges eljárásokat a kórházakon belül. Ugyanazt a finanszírozást kapták, mint az állami vagy önkormányzati tulajdonú szolgáltatók. Érdekeltek voltak abban, hogy gyorsak, hatékonyak és profik legyenek, hogy csökkentsék a várólistákat, a radiológusok pedig minél több vizsgálatot tudjanak végezni, ez mindenkinek jó volt – magyarázta Rékassy, hozzátéve, ezért is tűnik értelmetlennek, hogy ebbe a kialakult rendszerbe nyúl bele a kormány, miközben az egészségügy ezer más sebből vérzik.

Körülbelül 30-40 magáncéget érinthet a döntés, amit minden szakmai fórumot megkerülve hoztak meg. "Nem tudott róla sem a kamara, sem a parlament Népjóléti Bizottsága" –hangsúlyozta a közgazdász.

MRI kép
 
MRI-kép
 
Forrás: Wikipedia
 

Három előre láthatóan problémás pontja is van az államosításnak Rékassy szerint:

  1. Mi lesz a drága gépekkel?
    A távozó cégeknek felajánlhatják az államnak, hogy vegye meg tőlük a jellemzően 2-3 éves, korszerű eszközöket. Egy MR-gép kialakítása 300-500 millió forint, a CT pedig 100-200 millió között van. Ha meg tud egyezni a cégekkel az állam jobban jár, mintha teljesen új gépeket kellene beszerezni, kialakítani, de így is 10 milliárdos tétel lehet a felvásárlás – mondta a közgazdász.
  2. Lesz-e, aki működtesse ezeket?
    Az egészségügyben a legnagyobb hiány radiológusból és radiológiai asszisztensből van. Nem fog mindenki átmenni a magánszférából az államiba, főleg nem a szakdolgozók. Ebbe a csoportba tartoznak az asszisztensek – akikkel a betegek találkoznak egy ilyen vizsgálat során, és – akik "megalázóan alacsony fizetést" kapnának az állami rendszerben. "Hülyék lennének otthagyni a magánszektort, így nem látom még, hogy az állam hogyan teremtené elő a kellő humánerőforrást a feladathoz" – mondta Rékassy.
  3. Mi lesz a dolgozók motivációjával?
    A magáncégeknél a menedzsment azon dolgozik, hogy a szakszemélyzet minél hatékonyabban tudja végezni a feladatát. Az állami rendszerben mindegy hány lelelet néz meg az orvos, ugyanannyi fozetést kap, nem lesz érdekelt abban, hogy minél több vizsgálatot végezzen el – hívta fel a figyelmet Rékassy.

Ezek tehát a "szűk keresztmetszetek": nem látszik honnan lesz pénz a "10 milliárdos bulira", hogyan lesz meg a szükséges humánerőforrás és hogyan fogja tudni működtetni az új rendszert az állam – hangsúlyozta a szakértő. Szegeden ugyanez már megtörtént pár éve, ott nem sikerült megegyezni a gépek eladásáról az addig az egyetemen dolgozó magánszolgáltatóval, az államnak több milliárd forintjába került a saját géppark kialakítása – emlékeztetett Rékassy. A szegedi eset ugyanúgy mint ez most, magas szintű politikai döntésen múlt. Nem hiszem, hogy az egészségügyet jól ismerő államtitkár, Takács Péter azt gondolná, hogy ebből egy sikersztori lesz – véli a közgazdász.

 

Átadták a kiskunfélegyházi egészségügyi központot
 
Rendelő várója,
Kiskunfélegyháza, 2019. június 14.
 
 Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

A kollégáimmal, akikkel beszélgettünk a fejleményről attól tartunk, hogy az átalakítás kaotikusabbá teszi az ellátást és növeli majd a várólistákat. Pedig sok betegségnél, például a daganatoknál élet-halál kérdés lehet, hogy időben – mondta Rékassy.

Nem a képalkotó diagnosztikai eljárások területe az egyetlen, amibe most belenyúl a kormány az egészségügyben. Átszervezik a kórházi gyógyszertárakat és az intézmények takarítását és őrzését is, amire az eddigi 30 milliárd forint helyett 90 milliárd jut majd. A laborszolgáltatások államosításáról pedig már korábban döntöttek, ennek az átszervezése Rékassy szerint olyan, mintha az autópályán egy 90-nel haladó buszból menetközben kellene átszállnia az utasoknak egy másik mozgó buszba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2023. július 05., szerda, 7:12
Riporter: Para-Kovács Imre