„Támogassa
Esti gyors

Szakértő: Egyre kevesebbet költ a kormány egészségügyre, jellemző lesz, hogy kivonnak gyógyszereket

29/06/2023 21:39

| Szerző: Klubrádió

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt az inzulinhiányról szóló ellentmondásos hírekről kérdeztük, és elmondta: a kormánynak meg kell oldania ezt a problémát, ha fennáll, "de nem állhat fenn", hiszen életmentő készítményekről van szó. Hozzátette: a kormányzat részéről nem eléggé végiggondolt gyógyszerpiac "rendezése", ráadásul egyre csökken a gyógyszerkassza összege.

2023. június 29. Esti gyors - részlet 23.06.29. Rékassy Balázs
07:11
00:00

Takács Péter egészségügyi államtitkár levelet írt a háziorvosoknak, hogy készüljenek inzulinhiányra; a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, hogy milyen gyógyszer érhető el. A Belügyminisztérium válaszolt, szerintük Magyarországon nincs inzulinhiány, csak kivonnak néhány olcsóbb készítményt a piacról, és ezeket másokkal helyettesítik.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az Esti gyorsban mondta: a gyógyszerhiány nem hirtelen szakadt ránk, hanem a covid óta voltak és vannak gondok a nemzetközi ellátási láncokban gyógyszer-alapanyagoktól fecskendőkig mindenfélével. Ezért is jó szerinte az EU-nak az a kezdeményezése, hogy próbálja harmonizálni a gyógyszerellátást, gyógyszeradatbázist létrehozni, amelynek révén egyes országok ismernék a másik készleteit, ki tudnák segíteni egymást.

Kijelentette: az inzulin egyes betegeknek életfontosságú, életmentő készítmény, ennek a folyamatos ellátása alapvető társadalmi érdek. Ha gyártási problémák adódnak, azt meg kell oldani. Olyan is van, hogy egy cég kivonja egy adott készítményét, mert már nem fedezi a támogatás mértéke azt, amennyibe neki kerül, és nem sikerült megegyeznie a magyar hatósággal a támogatásról. Sőt, ez sajnos jellemző és egyre jellemzőbb is lesz a magyar gyógyszerpiacra, hiszen a kormány júliustól megemeli a gyógyszercégek adóját, és várhatóan több olyan cég is akad majd, amely azt mondja, hogy nem akarja veszteségesen forgalmazni egy adott termékét, inkább kivonja innen. Ugyanis, ha Magyarországon olcsóbban adnák, az az egész régióra hatással lehetne, de ők nem akarnak mindenhol árat csökkenni.

Szerinte a gyógyszerpiac „rendezése” nem kellőképpen végiggondolt a kormány részéről, amely egyre kevesebbet költ egészségügyre. Ezen belül is a gyógyszerkassza az, amelynek mértéke az elmúlt több mint tíz évben csökkent. Megjegyezte, ahhoz, hogy tisztességes, normális társadalomban éljünk, az emberek egészségesek legyenek, az államnak kötelessége lenne a befizetett adókból szociális ellátásra, oktatásügyre és egészségügyre is költeni. Ezek olyan alapvető európai értékek, amelyeknek nem lehet csökkenő finanszírozással megfelelni, noha arányaiban akkora az adóbevétel, mint más európai országokban.

Rékassy Balázs jelezte: Magyarországon azért akkora a gyógyszerkészlet, hogy az nem lehet, hogy ellátatlanul maradjon egy cukorbeteg. Legfeljebb az lehet, hogy az adott termékről a diabetológusának vagy a háziorvosának át kell állítania egy másikra. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem szeretne hergelni senkit, szerinte ilyen se valószínű, a kormánynak meg kell oldania ezt a problémát, ha fennáll. „De nem állhat fenn”, hiszen életmentő készítményekről van szó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. június 29., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Rózsa Péter