„Támogassa
A lényeg

75 milliárd forint is lehet a kórházakban felhalmozott adóssága

23/06/2023 14:48

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Államkincstár közzétette friss adatsorait a kórházak adósságáról, ez alapján május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról – adta hírül a Napi.hu. Az adatsorban az egyetemi klinikák nem szerepelnek a modellváltás miatt, ugyanakkor a lap becslései szerint a négy orvosegyetemmel együtt 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság, április végén ez a szám 70 milliárd forint volt.

A kincstár adatai szerint a tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak és a szolgáltatóknak pedig 58,8 milliárd forinttal adósak az intézmények, ebből 1,1 milliárd forint az államháztartáson belülre irányult.

A lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn – nyilatkozta a lapnak a kórházi beszállítók érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László hozzátette, az elmúlt hetekben több beszállító kisvállalkozó is kilátásba helyezte, hogy bezár.

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyért felelő államtitkára a héten az IME egészségügyi konferenciáján azt mondta, hogy valamikor a nyáron nagymértékű adósságrendezésre kerül sor. Rásky szerint ez pozitív, de az adósságok keletkezésének okai várhatóan még évekig velünk maradnak.

(Via Telex)