„Támogassa
Esti gyors

Miért nem csökkennek a várólisták? Fontos szempont az orvosok fix fizetése

11/04/2023 23:05

| Szerző: Klubrádió

Csaknem negyvenezren várakoznak valamilyen műtétre Magyarországon. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a várólista nem magyar sajátosság, a fejlett országokban, elöregedő társadalmakban előfordul. A kórházak a teljesítményalapú finanszírozás miatt bizonyos határig abban érdekeltek, hogy minél több beteget lássanak el, az orvosok viszont fix fizetést kapnak, és ez fontos szempont azzal kapcsolatban, hogy miért nem csökkennek mégsem a listák – tette hozzá.

2023. április 11. Esti gyors részlet - Rékassy Balázs 2023.04.11.
06:37
00:00

Csaknem negyvenezren várakoztak valamilyen műtétre a hazai kórházakban idén márciusban, válaszolta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Napi.hu megkeresésére. A lista élén a szürkehályog-műtétre várók állnak, az ő számuk csaknem eléri a 13 ezret. Ezt követik a térd- és a csípőprotézisre várók.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász azzal kezdte: a várólista nem magyar sajátosság, a fejlett országokban, elöregedő társadalmakban mindig magasabbak a lakosság igényei, mint az egészségügyi ellátórendszer lehetőségei. A szürkehályog pedig tipikusan időskori megbetegedés. A koronavírus-járvány miatt sok tervezhető műtétet halasztottak, ilyenek a szemészeti, fül-orr-gégészeti, ortopédiai beavatkozások – fűzte hozzá.

A másik oldalról azt mondta: a kórházak idáig fix finanszírozást kaptak, teljesen mindegy, mennyi beteget láttak el, az összeg ugyanannyi volt, mint a járvány előtt. Ez mostantól változott, már visszaállt a teljesítményalapú finanszírozás. Ezért egy intézmény bizonyos határig abban érdekelt, hogy minél több beteget lásson el. Ha száz műtétre van szerződése a biztosítóval, akkor a százegyediket már nem fizetik ki.

Amiért mégse csökkennek a listák, azzal kapcsolatban fontos szempont, hogy az orvosok viszont fix fizetést kapnak. Egy klinikavezető barátja által elmondottakra hivatkozva a szakértő arról beszélt: vannak olyan szakmák (és ezek között ott vannak a várólistás szakmák is), ahol délelőtt bent vannak az orvosok, de délután 2-3 körül már üres az ambulancia vagy a műtő, például arra hivatkoznak – ami egyébként igaz –, hogy nincs elég műtős. Elszivárognak, természetesen a magánellátásba, amely örömmel elszívja az orvosokat, hiszen az orvos után kénytelen menni a betegek egy része. Ilyen esetben a beteg is csak aközül választhat, hogy vagy marad a várólistánál, vagy kifizeti szürkehályog-műtét esetén a több százezer, vagy csípő-, térdprotézis-műtétnél akár a kétmillió forintot, amibe a magánellátás kerül.

Arra a kérdésre, hogy elérheti-e az ország azt a pontot, amikor már a tehetősebb betegeknek is sokat kell várniuk, mert a rendszerben cirkuláló szakemberek száma véges, Rékassy Balázs azt mondta: van, ahol képes korrigálni magát a rendszer még ezzel a létszámmal is. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) méri az intézmények teljesítményét, és vannak olyan adatok, amelyekből az látszik, hogy ez a covid előtti időszakhoz képest 70-80 százalékos. Ilyenkor joggal kérdezheti az államtitkárság a kórházat, hogy miért tudták ezt korábban elérni, most miért nem, és ezzel tudniuk kell elszámolni. Ez tehát feltűnt a döntéshozóknak, és a finanszírozást is abba az irányba tervezik változtatni, hogy az orvosok se kapják meg fixen a pénzüket, hanem legyenek teljesítmény-mutatóik. Hogy ez mikorra valósulhat meg, az más kérdés, mert mindenki jobban örül, ha fixen megkapja a bérét, és – a műsorvezetőnk által említett példával élve – nem kell azért öt-hat műtétet elvégeznie, elég csak hármat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2023. április 11., kedd, 18:25
Riporter: Kárpáti Iván