„Klubrádió
Reggeli gyors

A magánegészségügyből is megindulhat a külföldre vándorlás

20/12/2022 13:55

| Szerző: Klubrádió

A kormány honlapjára felkerült rendelettervezet kötelezné a magánegészségügyben tevékenykedő orvosokat, hogy havonta 20 órát az állami ellátórendszerben dolgozzanak. A rendelet a tervek szerint január 1-től hatályba is lép. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter a Reggeli Gyorsban a szakma arculcsapásának nevezte a szabályozást, ami végső soron a betegbiztonságot is veszélyeztetheti.

2022. december 20. Reggeli Gyors részlet 2022. 12. 20. Kökény Mihály
11:18
00:00

Az egészségügyi törvény átalakítása és a kapcsolódó rendeletek egy része eddig is komoly felháborodást keltettek, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) folyamatosan jelezte, hogy ugyan egyeztetett velük és más szakmai szervezetekkel a kormány, szempontjaikat egyáltalán nem vették figyelembe a jogszabályok megalkotásakor. A friss, a magánegészségügyben dolgozókat havi 20 órában az állami ellátásba kényszerítő rendelet-tervezet megjelenése után a kamara küldöttgyűlést hívott össze februárra, ahol döntenek a közös fellépés formájáról.

Kökény Mihály
 
Kökény Mihály
 
Forrás: Wikipédia
 

Kökény Mihály, a Medgyessy-kormány egészségügyi minisztere elmondta, szerinte azok a kollégák, akik töprengtek azon, hogy a túlmunka ügyeleti szerződéseiket felmondják vagy letétbe helyezik a felmondásukat a kamara kérésének megfelelően, azoknál ez most eldőlhetett. Tehát az ügyeleti tevékenység felmondásával tiltakozhatnak. Ha ebben valóban több ezer orvos részt vesz, ahogy arra a kamara számít, akkor az az egészségügy számára rendkívül komoly bajokat fog jelenteni.

A rendelettervezet szerint a magánegészségügyi dolgozók nem tarthatják meg az ötévente megújítandó működési engedélyüket, ha nem dolgoznak havi 20 órát az állami ellátórendszerben, mivel nem ismerik majd el a képzési eredményeiket.

Kökény Mihály szerint ez a rendelet nem fog érdemben segíteni az állami ellátásban tapasztalható várólisták csökkentésében, ellenben komoly gondokat okozhat a magánellátásban, akár ott is megnőhet a várakozási idő. Illetve megindulhat a külföldre vándorlás, azokat a magánorvosokat akik ilyen körülmények között nem szeretnének a magyar nyilvántartásban szerepelni fel fogja szívni a német és az osztrák munkaerőpiac.

„Lehet újabb és újabb módon kikezdeni az egészségügy szakértőit, az orvosokat, újabb és újabb kihívásokkal szembesíteni, de valahol a nap végén valami el fog törni. Még a magánegészségügyből is el fognak indulni külföldre, mindazok, akik ezt nem is gondolták volna.” Mert már a magánszektorban sem lehetnek biztosak abban, hogy korrekt szakmai elvárások szerint tudnak majd dolgozni - hangsúlyozta Kökény.

Egyelőre az sem világos, hogy hogyan néz majd ki ezután a munkaidejük. Ha ledolgozzák a munkaidejüket a munkahelyükön és még az esetleges túlórakötelezettségüket is teljesítik, majd ezen felül jelentkezik még a plusz 20 óra túlmunka, hogy elismerjék a képzési teljesítményüket, az már az uniós munkaidő direktívával is szembemegy – hívta fel a figyelmet Kökény.

Úgy tűnik, hogy „lépésről-lépésre, rendészeti eszközökkel próbálják az egészségügyet arra kényszeríteni, hogy elvárt szisztéma szerint dolgozzon, hasonlóan van ez a pedagógusoknál is. Azt gondolom, hogy ez az egészségügyben nem fog működni.” - mondta a korábbi miniszter.

A teljesítménybérezés szempontjait sem ismerik még

Az új jogszabályok bevezetnék a teljesítménybérezést is, a jelenlegitől így -20-tól +40 százalékig térhetnének el a bérek. Kökény szerint a teljesítmény szempontjának megjelenése a fizetésekben egyáltalán nem eretnekség. A probléma az, hogy egyelőre nem megismerhető, hogy milyen szempontokat fognak figyelembe venni, amikor ezeket megállapítják. Számos olyan helyzet van, amikor szétszálazhatatlan, hogy egy-egy orvosnak mi a szerepe, felelőssége bizonyos ellátásban. Például ilyen lehet a kórházi fertőzés, de az is kérdés, hogy ha egy szakorvos azért tud csak kevesebbet műteni, mert nincs elegendő személyzet a műtőben, akkor ezt hogyan lehet majd figyelembe venni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kökény Mihállyal
2022.12.20., kedd 8:13
Riporter: Dési János