„Köszönjük
A lényeg

Egészségügyi államtitkár: A jobban teljesítő kórházi osztályok több pénzt kaphatnának

29/11/2022 16:47

| Szerző: Klubrádió

Minőségbiztosítási rendszert vezetne be a kórházakban Takács Péter egészségügyi államtitkár. Vagyis a jobban teljesítő osztályok több pénzt kaphatnának. László Imre egykori kórházigazgató, DK-s polgármester szerint az egyes béremelésekről szóló szabályozások nem voltak megfelelően kidolgozva, ezért ezeken próbál utólag javítani a kormány.

Brit minta alapján, egységes szempontok szerint, transzparensen értékelné minden egyes kórházi osztály teljesítményét, amit később a finanszírozással is összekötne. Vagyis a jobban teljesítő osztályok több pénzt kaphatnának. Takács Péter a népjóléti bizottság mai ülésén elárulta, hogy először az államosított meddőségi centrumokban és a szülészeteken vezetné be az új rendszert. Utóbbiaknál azt mérné, mennyire „anya- és családbarátok”. Mindez nem része a parlament elé terjesztett módosítócsomagnak, csak hosszabb távú elképzelésként említette. Már most bevezetik viszont az orvosok és ápolók értékelési rendszerét. Takács azt ígérte, legkésőbb jövő héten elküldi a két kamarának, hogy milyen szempontokat vennének figyelembe. A javaslat szerint a jobban teljesítő dolgozók fizetése akár 40 százalékkal is nőhetne, a rosszabbul teljesítőké viszont 20 százalékkal csökkenhetne. Utóbbit ellenzi a Magyar Orvosi Kamara, szerintük ez szembemegy a 2020-as béremelésről szóló megállapodással.

2022. november 29. A lényeg / részlet, László Imre (21.11.29.)
01:05
00:00

Az osztályozások megkezdése előtt fontos lenne a megfelelő körülmények megteremtése is az intézményekben – így véli László Imre. Az egykori kórházigazgató, a XI. kerület DK-s polgármestere a Klubrádiónak azt mondta: látszik, hogy az egyes béremelésekről szóló szabályozások nem voltak megfelelően kidolgozva, ezért ezeken próbál utólag javítani a kormány.

Kerestük az ügyben a Magyar Orvosi Kamarát is, de nem kívántak reagálni.