„Klubrádió
Reggeli gyors

"Akár az orvosok negyede kieshet az ellátásból"

9/12/2022 09:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel a kormány nem vette figyelembe az orvosok véleményét az újonnan megszavazott egészségügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, ha beváltják fenyegetésüket a közfinanszírozásban dolgozók, akár minden negyedik orvos kieshet az ellátásból – mondta a Klubrádiónak Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára. Megjegyezte ez már nem a bérrendezésről szól, a közreműködői jogviszony megszüntetése azt a rugalmasságot veszi el, amely mellett hatékonyan tudják ellátni munkafeladataikat.

2022. december 09. Reggeli gyors - részlet 22.12.09. Dr. Nagy Marcell
12:05
00:00

Elfogadták az egészségügyi törvénycsomagot az Országgyűlés idei utolsó tanácskozásán, figyelmen kívül hagyva ezzel a Magyar Orvosi Kamara javaslatait.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a  gyors felmérésére három nap alatt 8 ezer orvos reagált, ezért a jövő év elejére rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze a kamara. A Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke azt mondta, akkor fognak dönteni arról, hogy milyen tiltakozó akcióval tiltakozzanak, mert az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag szerdai elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

"A felmérést a múlt hét végén, a csomag elfogadása előtt indítottuk" – mondta a Klubrádiónak Dr. Nagy Marcell. A Magyar Orvosi Kamara titkára hozzátette, erre a kormány elutasító magatartása miatt volt szükség. Hozzátette, ez nemcsak a a bérrendezésről van szó: "a betegeinket féltjük, és ezért hoztunk ilyen kényszerű döntést". A MOK álláspontja szerint eláthatatlan orvoshiányt és romló színvonalú betegellátást eredményez a csomag jelenlegi formájában.

Megjegyezte, nincsenek pontos adataik arról, hogy hány orvos dolgozik a közegészségügyben – ez is a transzparencia hiányának tudható be – de becslése szerint, ha beváltják fenyegetésüket, akkor minden negyedik orvos kiesik az ellátásból.

Hogy ez mikor történhet meg, azt nem tudta megmondani, hiszen kamari gyűlésen kell megtárgyalni a lehetőségeket, melyen – ha igény mutatkozik rá – küldöttgyűlés összehívásáról döntenek. Ezen a gyűlésen döntenek arról, hogy élnek-e ezzel.

Azt, hogy az orvosokat az addigi közreműködési jogviszonyból szolgálati jogviszonyba kényszerítené a kormány, nonszensznek, előkészítetlen, véleményezés nélküli intézkedésnek nevezte. Hangsúlyozta a rugalmas foglalkoztatási forma, a közreműködési jogviszony már bizonyította hatékonyságát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dr. Nagy Marcellel
2022.12.09., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert