„Klubrádió
A lényeg

Ma szavaznak a diploma nyelvvizsgakötelezettségéről

7/12/2022 08:33

| Szerző: Klubrádió

Egyebek mellett döntenek a felsőoktatási törvény módosításáról, ami alapján a jövőben a diploma megszerzésének nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga az Országgyűlés idei utolsó tanácskozásán.

Az Országgyűlés idei utolsó tanácskozása 8 órakor kezdődik, és két javaslat kivételes eljárásban történő tárgyalásával kezdenek – írja az MTI.

Döntenek a felsőoktatási törvény módosításáról, ami alapján a jövőben a diploma megszerzésének nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga. Ha ezt megszavazzák, azok is megkapják a diplomájukat, akik a képzést már befejezték, és 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát.

Szavaznak az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról is, melynek főbb elemei közé tartozik a praxiskörzetek állami meghatározása, az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése és a szakápolási rendszer átalakítása.

Döntenek még a 2021-es zárszámadásról és a 2026-ig szóló ötödik nemzeti környezetvédelmi programról is.

A parlament megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága elnökét és tagjait, továbbá újraválaszthatja Bándi Gyulát az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé.