„Klubrádió
A lényeg

A MOK módosítaná az egészségügyi törvényjavaslatot

22/11/2022 12:31

| Szerző: Klubrádió

Az ügyeleti rendszer átalakítását, az egészségügyi dolgozók kirendelésének feltételeit és a fizetéscsökkentést is kifogásolja a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet javaslatokat is megfogalmazott ezek kezelésére.

Módosító javaslatot készített a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új egészségügyi törvényhez – írja a 444.

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a MOK jelenlegi formájában ellenzi az egészségügy átalakítását.

Visszavonnák például a kormánynak azt a javaslatát, ami az Országos Mentőszolgálatra bízná az ügyeleti ellátást Budapesten kívül. A kormány a Hajdú-Bihar megyei tesztprogram eredményeire szokott hivatkozni, de a MOK szerint nincsenek meggyőző bizonyítékok arra, hogy érdemes törvényben rögzíteni az új rendszert. „A javasolt változtatás lehetőséget ad a kormány számára, hogy az állami mentőszolgálatot (OMSZ) jelölje ki a feladatra, de a rendeleti szint biztosítja a folyamatok, hatások megismerése után korrekciós lehetőséget” - írják.

A parlament elé terjesztett csomag lehetővé tenné, hogy a kórházi dolgozókat viszonylag szabadon pakolgassák ide-oda a megyei intézmények közt. Annyi megkötés lenne csak, hogy nem szabadna napi három óránál többet ingázni tömegközlekedéssel (kisgyerekesnél ez két óra lenne).

A MOK további korlátozásokat javasol:

  • az utazási költséget fizesse a munkáltató,
  • csak a dolgozó beleegyezésével helyezhessék máshová egy éven belül harminc napnál hosszabb időre.

A Kamara tiltakozik azért is, mert a kormány lehetővé tenné, hogy az orvosok fizetése akár 20 százalékkal csökkenjen teljesítményük alapján.