„Klubrádió
A lényeg

Az orvosi kamara ellenzi az egészségügy átalakítását ebben a formában

15/11/2022 14:30

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem támogatja, hogy az egészségügyi törvénytervezetet jelenlegi formájában benyújtsa a kormány a parlamentnek, mert az veszélyezteti az ellátásbiztonságot, illetve azt, hogy a közellátásban maradjanak az orvosok.

Az átalakítás megszüntetne egy sor háziorvosi ügyeletet, és többek között egy vidéki központi kórházat hozna létre.

A MOK közleménye szerint fontos, hogy a kormány belekezdjen az egészségügy átalakításába, a szakdolgozók bérrendezésének is örülnek, de a hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt, írják.

  • Az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek.
  • A törékeny háziorvosi rendszer átalakítását az igen magas korátlagú kollégák szempontjainak figyelembevételével, szélesebb előkészítéssel lehet megkezdeni, a folyamat nem járhat a szerzett vagyoni jogok sérelmével.
  • A gyógyítás alapja, a betegek elemi érdeke, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben.
  • Minden tervnek szem előtt kell tartania azt a célt, hogy a magasan képzett, a magánszektorban és külföldön is keresett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, ami stabilan versenyképes a más munkakörökben elérhető terheléssel (pl. éjszakai és hétvégi pihenés, az egyre gyakoribb home office lehetősége), illetve az anyagi megbecsülés kiállja a jelenlegi 21.1%-os infláció próbáját is.

Mint írja a MOK, a tervezett ezekkel több ponton szembe megy, és a meglévő bizonytalanságot fokozza.

Nem alkalmas az egészségügyi pálya vonzóvá tételére az a javaslat, ahol egy orvos/ szakdolgozó napi 3 órás munkába járásra kényszeríthető, nyugdíjas korú kollégák éjszakai munkára kötelezhetőek, a bérek pedig - a miniszterelnökkel kötött megállapodást semmisnek tekintve - 20 százalékkal csökkenthetők.

Azt javasolják, hogy az egészségügy "biztonságos működőképessége érdekében" a kormány hozza nyilvánosságra "az egészségügyi átalakításra vonatkozó hosszú távú koncepciót, terveket és tanulmányokat", a részletszabályok és hatástanulmányok, a modell-kísérlet eredményeinek közzétételét, mindezek társadalmi és szakmai vitára bocsátását. "Több mint 5 napos határidővel".