„Klubrádió
A lényeg

4500 orvos felállhat az egészségügyi törvény módosítása miatt

8/12/2022 07:14

A Magyar Orvosi Kamara gyors felmérésére három nap alatt 8 ezer orvos reagált, ezért a jövő év elejére rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze a kamara. A Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke azt mondta, akkor fognak dönteni arról, hogy milyen tiltakozó akcióval tiltakozzanak, mert az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag szerdai elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

4500 orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik. Ez még csak a szándék, tehát egyelőre nincs arról s, hogy valóban felmondanának. Álmos szerit Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, így szerinte a hazai 4500 orvos szándéka "erős érv".

Az egészségügyi törvényt szerdán fogadta el a parlament, ezzel kapcsolatban „arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus.”

Az egészségügyi jogszabályt módosító törvénycsomag lehetővé teszi egyebek mellett az alapellátási ügyelet átalakítását, az ellátórendszer további erős központosítását, valamint a praxisok újraosztását.