„Klubrádió
Realitás - Politikai útkeresés

Hálapénz után, mégis válságban

30/05/2022 05:08

Mi a politika és mi az állampolgárok helye, szerepe ebben? Rózsa Péter nemrég indult új politikai vitaműsorában ezúttal az egészségügy fontos kérdéseiről beszélgetett vendégeivel (Dr. Kovácsy Zsombor, Czene Árpád és Dr. Éger István).

2022. május 27. Realitás - Politikai útkeresés (2022. május 27., péntek 15:00)
51:32
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A műsorban felvetett fontosabb kérdések a következők voltak:

A hálapénz eltűnésével, a megemelt orvosi fizetésekkel sem látszik javulni a helyzet az állami szférában; a várólisták nem csökkennek, sok kórházban kevesebb az orvos és az ápoló szakember, mint kellene. Ez miért alakult így?

Miért dagadnak a várólisták a magánellátásban is?

Helyszínbejárás és tájékoztató a Szent János Kórház ú
 
Nőgyógyászati rendelő
 
Budapest, 2019. május 16. Nőgyógyászati vizsgáló a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyén helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatón 2019. május 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A két – az állami és a magán – szféra kapcsolata nem számolható fel. Ki tudja ellenőrizni azt, ha például az orvos magánbetegét mégis az állami intézetben operálja meg? Mit lehetne tenni, hogy egyensúlyba kerüljön és igazságos legyen ez a rendszer?

Lehetne-e a TB-t a magánegészségügy egyes szolgáltatásaira kiterjeszteni? Luxus-e a magánbiztosítás? Jó lenne, ha megnyitná  még jobban a kormány ezt a piacot?

Jó lépés vagy káros-e az egészségügyi informatikai szolgáltatás államosítása?

A kormány két pozitív érvet hangoztat: 10 év alatt a rendelők és kórházak rengeteg CT-t, MRI-t, és más korszerű eszközöket kaptak, valamint példátlanul nagy mértékben emelték fel az orvosok fizetését. Miért mondják mégis sokan, hogy ez nem elég, még több pénz kellene? Mire kellene elsősorban költeni, hogy kikecmeregjünk abból az állapotból, amiben jelenleg vagyunk?

Vendégeink voltak:

  • Dr. Kovácsy Zsombor orvos-jogász
  • Czene Árpád, az NN Biztosító termékfejlesztési igazgatója
  • Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke, egészségügyi szakmenedzser, gyakorló orvos
Realitás
2022. május 27. péntek 15:00
Műsorvezető: Rózsa Péter