„Klubrádió
A lényeg

Az országos kórház-főigazgató szerint "irányítási és döntéshozatali gondok" vannak

27/05/2022 20:22

| Szerző: Klubrádió

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője gondokat és ellátási problémákat emlegetett, és arra utalt, hogy rendszerszintű átalakításra lehet szükség, noha eddig a kormányzati kommunikáció a példás és hibátlan járványügyi védekezésről szólt. Azt is mondta: fontos, hogy az ápolók érezzék, megbecsült tagjai a szakmai közösségüknek, mert akkor "talán még egyet nyelnek, még egyszer összeszedik az utolsó tartalékaikat (...) és tesznek a betegekért”.

Szűkös erőforrások közt kell javítani az egészségügyi ellátás minőségét, mondta Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője a Magyar Orvosi Kamara konferenciáján.

„Hihetetlen nagy arányban tudtunk életeket megmenteni” a koronavírus-járvány idején – fogalmazott a főigazgató. Akinek a mondanivalója eddig a pontig megfelelt az eddigi kormányzati kommunikációs iránynak, amely szerint Magyarország példásan és magas színvonalon helyt állt a járványkezelés területén.

Csakhogy a 444.hu szerint Jenei Zoltán azzal folytatta: a járvány idején szembesültek az egészségügy szervezési, kommunikációs gondjaival, amik „jelentős része talán irányítási, döntéshozatali kérdésekre vezethető vissza, egy része pedig a humán erőforrás területén elmaradt döntésekre”. Nem részletezte, mit ért ez alatt pontosan, de azt előrevetítette, hogy bele kellene nyúlni a rendszerbe, bár megjegyezte, hogy ők csak javaslatokat tehetnek, a döntés joga a kormányé.

Felvetette, hogy ha nem lehet minden kisvárosi kórházban minden szolgáltatást ellátni, el kell gondolkodni, hogy milyen szinteken mire tudnak garanciát vállalni. Ilyen átalakításhoz először is elemzésre van szükség, fokozatosan lehet változtatni – fogalmazott. Arról a régi problémáról is beszélt, hogy épp azokban a térségekben vannak a legnagyobb ellátási problémák, ahol a legrosszabb az emberek egészségi állapota. Szerinte ezt a kettőt valahogy muszáj összhangba hozni. 

Jenei elismerte, hogy az orvosokkal ellentétben az ápolók nem keresnek annyit, amennyit kellene. Addig is, szerinte fontos, hogy érezzék, megbecsült tagjai a szakmai közösségüknek, mert akkor „talán még egyet nyelnek, még egyszer összeszedik az utolsó tartalékaikat, megpróbálják túltenni magukat a pandémia időszakával együttjáró kiégést, és tesznek a betegekért”. Azt mondta, erről mindenkinek a saját közösségében, vagyis kórházában kell elgondolkodnia.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)