„Klubrádió
A lényeg

Várólisták csökkentése: a betegek egy másik listára kerülhetnek

10/10/2022 07:47

A kórházi várólisták hossza az egyik tünete a magyar egészségügy válságának (korábban úgy küzdöttek ellene, hogy eltüntették, mennyit kell várni egy beavatkozásra. A kormány most is tenni akar ellene, ezúttal is a könnyebb végét fogva meg a dolognak: adminisztratív úton. 2019 tavaszán 25 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, az idén már 50 ezren várják a műtétet, de kormány új javaslata szerint, amiről a Népszava adott hírt, már csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra, a listára azok se kerülnek fel, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek, ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnek, illetve azok is lekerülnek a várólistáról, akik a tervezett műtétre – megfelelő kimentési ok nélkül – nem érkeznek meg, vagy akiknél a műtét már nem használna. "Ez a két csoport gyakorlatilag parkolópályára kerül" - írja a lap.

Egészségügyi csúcsprojekt indul Magyarországon a vágás n?
 
Illusztráció
 
Budapest, 2021. június 9. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a PremierMed Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa vágás nélküli pajzsmirigyrákműtétet mutat be Budapesten, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A javaslatról szerint meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek, a biztosító pedig megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, ha ezt a mennyiséget nem teljesítik.

A lap megemlíti a várakoztatási rekorder kiskunhalasi Semmelweis Kórházat, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni egy szürkehályog-műtétre, a második Honvédkórházban 971 napot.

A további javaslatokról korábbi cikkeinkben olvashat.