„Klubrádió

Helyretette Novák Katalin Veres András püspököt: A kormány igenis támogatja a lombikprogramot

19/10/2020 14:56

| Szerző: Magyar Hírlap/444/Klubrádió

Az újonnan kinevezett családügyi miniszter röviddel hivatalba lépését követően kénytelen volt konfrontálódni a katolikus egyház püspökével. Veres András korábban fájdalmasnak nevezte a lombikprogramot.

Ritka az olyan egyértelmű, nyílt konfrontáció a retorikájában kereszténydemokrata kormánypárt és a magyar katolikus egyház között, mint amilyenbe Veres András püspök és Novák Katalin családügyi miniszter keveredett – írja a 444.hu.

Novák Katalin Facebook-oldalán közzétett videójában kijelentette, hogy a kormány továbbra is támogatja a lombikbébi-programot.

„Úgy látom, hogy ismét fellángoltak az indulatok a lombikprogram körül. Szeretnék megnyugtatni minden olyan párt, aki meddőségi problémákkal küzd, hogy a magyar kormány segít nekik, amiben csak tud. Ezért támogatjuk a lombikbeavatkozásokat is, ezért emeltük meg duplájára a rendelkezésre álló forrásokat. Hiszen az a célunk, hogy minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessen Magyarországon.”

A videóban Novák Katalin a Magyar Hírlap egyik példányát tartotta maga elé, amelyben Veres András az életvédelemmel összefüggő, lelkiismereti kérdésekkel foglalkozott. Az interjúban a püspök a lombikprogramról azt mondta: „Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.”

Veres a lapban arról is beszélt, hogy a vallásos orvostanhallgatókat nem lenne szabad arra kötelezni, hogy abortusz elvégzésében vegyenek részt.

Címlapi kép: Novák Katalin Facebook-oldala