„Támogassa
Reggeli gyors

Rékassy: Az államosítás nem oldja meg a laborvizsgálatok problémáját

11/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hiába államosítják a laborvizsgálatokat, ettől nem oldódik meg a probléma, hiszen éppen a kormány nem szán elegendő pénzt az egészségügyre – véli Rékassy Balázs. Az egészségügyi közgazdász szerint az is elképzelhető, hogy később újra magánkézbe adják a szolgáltatást.

2023. július 11. Reggeli gyors - részlet 23.07.11. Rékassy Balázs
11:55
00:00

Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait – írta blogján  Kunetz Zsombor egészségügyi elemző arra a levélre hivatkozva, amelyet egyes Pest megyei háziorvosok részére küldtek meg a napokban.

"A modern orvostudomány arról szól, hogy minél több vizsgálatot hajtsunk végre lehetőleg járóbetegekkel" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Rékassy Balázs. Az egészségügyi közgazdász szerint a megelőzés mellett jelentős megtakarításokat lehet elérni azzal, ha nem kell kórházban tartani a beteget.

A probléma az, hogy a társadalombiztosításban zárt keretből finanszírozzák a vizsgálatokat, amelyekre egyszerűen már nem jut elegendő pénz. A megnövekedett energiaárak mellett kénytelenek a köz- és magánszférában egyaránt visszafogni a vizsgálatok számát.

Rékassy megemlítette azt is, hogy szerinte ennek tudható be a laborvizsgálatok újraállamosítása is. Korábban azt mondta, hogy ez a kevés területek egyike, ahol a magán- és az állami egészségügyi rendszer jól tud együttműködni. Magánlaborok maradnak ugyan, de a változás a szakember szerint olyan változás lesz novemberben, "mintha egyik mozgó buszról kéne átszállnunk a másikra".

"Abszolút a szocializmus irányába mennek a dolgok, miközben az állam egyre kevesebb pénzt akar adni, noha az egész probléma alapja hogy eddig is nagyon kevés pénzt szántak az egészségügyre" – foglalta össze. Később persze előfordulhat, hogy a laborvizsgálatokat újra magánkézbe lehet adni a szolgáltatást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2023.07.11., kedd 7:43
Riporter: Dési János