„Klubrádió
Reggeli gyors

Rövidülnek a CT- és MR-várólisták Budapesten

20/01/2020 13:26

| Szerző: Klubrádió

A daganatgyanús betegeknek az egyik legrosszabb érzés a bizonytalanság, a várakozás. A főpolgármester megoldást ígér.

2020. január 20. Reggeli gyors - részlet 20.01.20. Rékassy Balázs
05:50
00:00

Karácsony Gergely kampányának fontos eleme volt, hogy minden kerületben legyen CT és MR berendezés, hogy megszűnjenek a várólisták. A daganatgyanús betegeknél az időben elvégzett vizsgálat életmentő lehet, de már önmagában a bizonytalanság, a várakozás is rettenetes, idegőrlő a betegnek is, meg a családjának is.

A fővárosban 36 CT és 27 MR berendezés üzemel, a gépek száma Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakértő szerint akár elég is lenne, a baj az, hogy ezeknek egy része csupán napi 5-6 órát van használatban, ugyanis nincs pénz, nincs ember az üzemeltetésükre. Így hihetetlen várólisták alakulnak ki. Nem marad ki senki az ellátásból, csak később történik meg a vizsgálat, később kezdődik el a gyógyítás a megfelelő diagnózis ismeretében.

A főpolgármester azt ígéri, hogy lerövidítik a várakozás idejét, sőt akár meg is szüntetik a várólistákat, amennyiben egy budapesti polgárnál daganat gyanúját állapítja meg az orvosa. Mindez körülbelül évi kétmilliárd forintba kerül. Fontos tudni, hogy a főváros nem tulajdonosa az egészségügyi intézményeknek, nem kötelessége azokat finanszírozni, az állam feladatát átvenni. Azonban a kormány és Budapest között létezik egy megállapodás, mely szerint az atlétikai VB támogatásáért cserébe 5 év alatt 50 milliárd forintot kap a főváros az egészségügy támogatására, a siralmas helyzet javítására. Ebből juthat pénz a várólisták megszüntetésére is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.20. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor