„Klubrádió
Klubdélelőtt

Budapest főépítésze sokat tanult a SimCity-ből

26/05/2023 23:23

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőttben Arató Andrást, a rádió tulajdonosát 70. születésnapján köszöntöttük, vendégünk volt Braun Vera, németországi orvos, aki különleges gyerektáborokat szervez, Kőbányai János író, szociográfus, fotós, és Erő Zoltán, Budapest főépítésze. Lang Györgyire korábbi interjú-részletekkel emlékezünk.

2023. május 27. Klubdélelőtt (2023. május 27., szombat 09:00)
160:43
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A május 27-i Klubdélelőtt adásmenete:

Arató Andrást a 70. születésnapján köszöntöttük, ez alkalomból a Klubrádió tulajdonosa, elnöke mini életrajzát beszéltük végig. Születéstől a középiskolás éveken át a komolyzene szeretetéig, illetve megismerhettük a három gyerekét, és Franit, az öt unokáját, azt is megtudhattuk, milyen nagypapa, de természetesen a Klubrádió bírósági pere, perei is szóba kerültek.

 
Arató András a rádióban
 
 

Lang Györgyi mindössze 66 éves volt. Fiatalon ment el, de annál gazdagabb élettel a háta mögött. Hosszú évek óta kerekesszékben élte az életét, aztán két évvel ezelőtt sztrókot kapott, de legyintett a betegségekre, koncerteket, utazásokat tervezett, és leginkább élni akart. Hogyan is búcsúzhatnánk attól a kollégától, a Pa-Dö-Dő énekesétől, aki nem szerette, ha sírnak körülötte, azt meg aztán végképp nem szerette, ha miatta sírnak, vagy miatta szomorúak? Több interjú is elhangzott a Klubdélelőttben, hol Györgyi, hol az édesanyja mesél, hol Falusi Mariann, de mindegy is ki szólal meg, mert minden Lang Györgyiről szól.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület díját vehette át Braun Vera Németországban élő orvos. Az ő kezdeményezésére valósult meg, hogy német diákok társadalmi munkában nyaranta Magyarországra jönnek, hogy rendbe hozzák a zsidó temetőket, miközben van alkalmuk holokauszt-túlélőkkel találkozni, beszélgetni velük.

„Lukács Györgytől megtanulhattam volna, de csak tanítványa, Heller Ágnes révén érett tudásommá, nevezetesen, hogy jó, hiteles történelmi regényt csak az igazi történelem mellékszereplőire lehet alapozni. Akik nem a valóságos történet, hanem „csak” magát a történelmet ábrázoló elbeszélés főszereplői.”- ezek Kőbányai János író, szerkesztő, szociográfus, fotós szavai, és ennek tudatában született meg a 2020-ban megjelent könyve is. A címe: Beat (korszak) regény.

Erő Zoltán Budapest főépítésze szerteágazó életművet tudhat magáénak. Ott van egyből a négyes metró, ami a legtökéletesebb alkotás, ha azt szeretnénk bemutatni, milyen is a 21. századi építészet Magyarországon. Ugyanakkor ő tervezte például a bajnai Sándor-Metternich-kastély rekonstrukcióját is, amelyről hosszú órákon át tud mesélni. Csak egy érdekesség, saját bevallása szerint a városépítés logikájáról a SimCity videójátékból sokat tanult. Egyébként azt vallja, nagy házakat szerinte erős emberek építenek, a városépítésre viszont belevaló, de konszenzuskereső politikusok kellenek.

Klubdélelőtt
2023. május 27., szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa