„Köszönjük,
Klubdélelőtt

248 önálló kiállítás, 80 év – Eifert János fotóművészt köszöntjük

12/05/2023 16:57

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A műsor vendégei voltak Békesi László, közgazdász, a Horn-kormány első pénzügyminisztere; Eifert János, fotóművész, akit a 80. születésnapján köszöntöttünk; Frisch György, holokausztkutató, aki idén kapott Mensch-díjat; és dr. Kenesei István, nyelvész, az MTA rendes tagja. A műsor végén a héten elhunyt Máthé Erzsire emlékeztünk. 

2023. május 13. Klubdélelőtt (2023. május 13., szombat 09:00)
162:35
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A május 13-i adás menete:

9.00: Békesi László hosszú utat járt be, míg a Magyar Népköztársaság utolsó kormányának, majd a Horn kormánynak a pénzügyminisztere lett. Lássuk a kezdeteket: 16 éves volt, amikor meghalt az édesapja, attól kezdve az édesanyja egyedül, szerény, szegény körülmények között nevelte. Már középiskolásként rákényszerült, hogy dolgozzon, kiváló tanulóként tehetős, gazdag gyerekeket korrepetált. Némi fizetség ellenében... Így kezdődött, a folytatás a műsorban.

 
Békesi László, 2015-ben.
 
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

10.00: Eifert János itthon és külföldön is az egyik legismertebb fotóművész, tánc-, aktfotói, természetképei méltán meghódították a fotók iránt érdeklődök szívét és lelkét. Eddig 248 önálló kiállítása volt, világszerte háromezernél több csoportos kiállításon szerepelt, több száz díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel. A világ 40 országában fényképezett. A 80. születésnapján köszöntöttük.

  

10.30: Frisch György holokausztkutató a Deák téri evangélikus templomban tart előadást. A címe: „A kiskunhalasi tömeggyilkosság /1944. október 11./ és a nemzetszocialisták tömeggyilkosságai Budapest. XII. kerületében, és ezek utóélete napjainkban.”

 
Térkép a kiskunhalasi mészárlás helyszínéről, képkocka Végső István: A 101/322. sz. munkaszolgálatos század lemészárlása Kiskunhalason című 2020 augusztus 31-én tartott előadásról készült videóból. Az előadás itt tekinthető meg.
 

11.00: „A hazai tudomány felsővezetőit egymás után mentették fel az elmúlt hetekben, de nem csak ezért áll a bál magyar tudományban”- állítja Kenesei István nyelvész, professor emeritus, az MTA rendes tagja, 2002 és 2017 között az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója.

 
dr. Kenesei István
 
Forrás: YouTube
 

11.30: Máthé Erzsi május 8-án, néhány nappal 96. születésnapja előtt, otthonában örökre elaludt.  A Katona József Színház alapító tagja, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze utoljára 2012-ben lépett színpadra. Tehetségével, temperamentumával, humorával, szakmai alázatával, és összetéveszthetetlen orgánumával felejthetetlen marad a közönség és a színházi világ emlékezetében.

 
Máthé Erzsi
 
Forrás: Wikipédia
 

Címlapi kép: Eifert János, Olasz Ági felvétele, forrás: Facebook

Klubdélelőtt
2023. május 13., szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa