„Klubrádió
Klubdélelőtt

Egy hozzátartozó a tragikus veronai buszbaleset utóéletéről

19/05/2023 14:27

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei: Beer Miklós, nyugalmazott püspök, író; Németh Alajos, "Lojzi", zenész; Dankó Dalma, a zebegényi Szőnyi István emlékmúzeum igazgatója, Füzesi Éva, rendező, producer és Esztergomi Endre, aki a 2017-ben történt autóbuszbaleset egyik áldozatának hozzátartozója.

2023. május 20. Klubdélelőtt (2023. május 20., szombat 09:00)
160:02
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Dr. Beer Miklós
katolikus pap, író, nyugalmazott püspök, akit 80. születésnapján köszöntünk. Felnőtt életét sokan figyelemmel követhettük, de vajon hogyan jutott el odáig, hogy pap legyen, a nyugdíjazása óta pedig fokozottan a szegények oltalmazója?

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Zebegényben
 
Beer Miklós szentmisét mutat be
Zebegényben, 2018. január 14-én.
 
 Fotó: Mohai Balázs / MTI Fotó
 

Búcsúzzunk közösen a rockzene ikonjától. "Kegyelet" Török Ádám emlékkoncert június 8-án az Erkel Színházban. Vendégünk Németh Alajos Lojzi, aki nemcsak zenésztársa, hanem ifjúkora óta az egyik legjobb barátja volt.

Egy közösen szerzett dal:

Dankó Dalma, a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum igazgatója egy új kiállításra invitál, ahol a falusi életet mutatják be Szőnyi szemével. Azt, ahogy ő láttatni akarta a szorgoskodó falubelieket, állatokat, vagy akár a mindennapi használati tárgyakat.

Részlet egy filmhíradóból, amiben magát a festőt mutatták be zebegényi kertjében, alkotás közben. 

Füzesi Éva Svájcban élő producer, rendező saját sorsától motiválva 2013 óta dolgozik egy filmtrilógián, amelynek témája a holokauszt, a Shoah. A Shoah túlélése. Összesen harmincegy túlélő mondta el neki történetét. Töredezve, szüneteket kérve, zokogva, tele fájdalommal emlékeztek... A Shoah kutatása, az áldozatokra való emlékezés, a „soha többé!”, a túlélés lett Éva életének témája. Tartozik ezzel a hatmillió áldozatnak, köztük édesanyjának is, akit soha nem ismerhetett meg.

 
 Zsidók gyalogmenete Kőszegen, a gettóból a vasútállomásra 1944. június 18-án. A szombathelyi gettóba történő átszállításuk után, 1944. július 4-én, Auschwitzba deportálták a foglyokat.
Fortepan/Fortepan
 

A veronai buszbaleset 2017. január 20-án éjfél körül, Verona és Velence között történt, az A4-es autópálya 289-es kilométerénél. Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, rajta a gimnázium tanáraival, diákjaival, egykori diákjaival... A busz letért az útról és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 18 fő vesztette életét. Az egyik áldozat hozzátartozója, Esztergomi Endre kért lehetőséget, hogy beszélhessen a tragédiáról és annak utóéletéről.

Veronai baleset - Megemlékezés a közlekedési balesetben elhu
 
A veronai buszbaleset áldozatainak emlékéért rendezett gyertyagyújtás résztvevői a közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél a fővárosi Flórián téren 2017. február 7-én. 
 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

Címlapi kép: Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. Fotó: MTI/Marjai János

Klubdélelőtt
2023. május 20., szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa