„Klubrádió
Klubdélelőtt

"Ártatlan tudományos foglalatosság"

9/06/2023 23:11

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei voltak: Csepeli György, szociálpszichológus, szociológus, Czabán Samu, jogász, viselkedéselemző, a Szájensz Szeánsz alapítója, Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogtudós, akit az MTA nemrég aranyéremmel tüntetett ki és Arany Kovács Rozália, aki egy ritka genetikai betegségben szenved, amit csak hosszú idő után sikerült diagnosztizálni. Juhász Péter, az Együtt volt elnöke a múlt héten mégsem tudott eljönni, most pótoltuk az interjút.

2023. június 10. Klubdélelőtt (2023. június 10., szombat 09:00)
156:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Csepeli György szociálpszichológus, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar professor emeritusa.

 
Csepeli György
 
Forrás: Facebook
 

Juhász Pétert a múlt hétre vártuk, egy családi esemény miatt nem tudott jönni, ezt most bepótoltuk. A téma ugyanaz volt: az Együtt volt elnöke sorra nyeri a bíróságon az Origó és a TV2 elleni pereket, mivel azok folyamatosan valótlanságokat, csúnyábban fogalmazva, hazugságokat állítottak, írtak róla.

 
Juhász Péter
 
Forrás: Facebook
 

Czabán Samu jogász, viselkedéselemző, a jog és a pszichológia kapcsolatának kutatója, egyetemi oktató, nemrégiben tért haza Amerikából, ahol egy hosszabb tanulmányúton vett részt. Tudománynépszerűsítéssel is foglalkozik a Szájensz Szeánsz nevű szervezet kereteiben, aminek egyik alapítója.

Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 2014-től társadalomtudományi alelnöke, az ELTE volt rektora, a polgári jog jeles kutatója, nemrégiben Akadémiai aranyéremmel tüntették ki.

Amikor átvette az egész tudományos munkásságát elismerő díjat, Széchenyi István leveléből idézett, amiben az MTA megalapítására szánt felajánlás feltételeiről írt:

"Megkötöm, hogy ezen magában álló s maga által kormányozandó csupán tudományos intézet semmi más intézetekkel soha össze ne köttessen, hanem ártatlan tudományos foglalatosságait [...] csendesen folytatgassa."

Arany Kovács Rozália egy éves korában került csecsemőotthonba, majd hatévesen nevelőszülőkhöz, évtizedek óta egy nagyon ritka és súlyos genetikai betegségben szenved, állítása szerint  45 éves koráig fogalmuk nem volt az orvosoknak arról, hogy mi baja lehet...

Az elmúlt években a saját és mások történeteiről, a ritka betegségek diagnosztikai nehézségeiről is elkezdett mesélni a közösségi médiában.

 

Klubdélelőtt
2023. június 10., szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa