„Klubrádió
Klubdélelőtt

A munka, amit nem lehet feladni

5/08/2023 05:06

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az augusztus 5-i Klubdélelőttben két hosszabb beszélgetéssel nyitottunk: Gerendás Péterrel és Vitray Tamással 1-1 órát töltöttünk együtt, utána jött Kálid Artúr és Végső István.

2023. augusztus 05. Klubdélelőtt (2023. augusztus 05., szombat 09:00)
155:15
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00: Kétezer magyar sláger szövegét elemezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kutatás célja, hogy a magyarok által hallgatott és magyar nyelven íródott dalok témáit feltárják. Vajon mi ennek a célja? Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerzővel, előadóművésszel, szöveg íróval együtt gondolkodtunk erről.

Gerendás Péter
 
Gerendás Péter
Gerendás Péter Facebook-oldala
 

10.00 Vitray Tamás korábban úgy nyilatkozott, befejezte a munkát, befejezte a nyilvános szereplést, mindent elmondott már, amit szeretett volna, vagy ami fontos. A 91 éves televíziós aztán nem tartotta a szavát. Szerencsére. Feltűnt a YouTube-on, nem is akármivel, a Magda című dokumentumfilmjével. Azóta újból a munka tölti ki a napjait.

11.00 Békési Artúr, Békési-Kálid Artúr, Winkler Artúr… Bármelyik nevet említjük, ugyanarról van mindig szó, Kálid Artúr színészről, aki nagy fába vágta a fejszéjét. Balassi Bálint – na neki is volt néhány neve: Balassa vagy Balássa, Balázsa – törökverő nemes, magyar költő verseivel lépett színpadra.

Kálid Artúr
 
Kálid Artúr
Kálid Artúr Facebook-oldala
 

11.30 Végső István helytörténésszel, holokausztkutatóval Kiskunhalasra indultunk, hogy az alábbi gondolatokat járjuk körbe: zsidósors Kiskunhalason, kisvárosi út a holokauszthoz, tragédia 1944. október 11-én a kiskunhalasi vasútállomáson, zsidópartizánok" - tömegmészárlás Halason.

Végső István
 
Végső István
Végső István Facebook-oldala
 
 
Kiskunhalas térkép 1944 mészárlás
 
Végső István: A 101/322. sz. munkaszolgálatos század lemészárlása Kiskunhalason. 2020 augusztus 31-én tartott előadás YouTube videójából kivágva
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2023. augusztus 5. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa