„Klubrádió
Klubdélelőtt

Felépülők, újrakezdők és tartótisztek

11/08/2023 17:22

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei voltak: Kardos András filozófus, a Szabadság Klub publicistája; Vajek Andrea rendezőasszisztens; Tabajdi Gábor történész; Holló András, aki kerekesszékből oktat táncot és Dietz Gusztáv, színész és sportoló.

2023. augusztus 12. Klubdélelőtt (2023. augusztus 12., szombat 09:00)
160:53
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Kardos András
filozófus, a Szabadság Klub egyik jegyzetírója: „Thomas Mannt tanítják az iskolában, az homoszexuális propaganda. Ilyen az amikor egy diktatúra belebolondul  a hatalomba. Viszont ha mégis lehet Thomas Mannt oktatni, akkor meg mivégre ez a törvény? Mindenesetre az történelmi dátum lesz, ha Thomas Mann naplóját a Libri kiveszi a boltjai kínálatából. Ezután igaz, a katasztrófaturizmus az egekbe fog szökkeni.”

Kardos András
 
Kardos András
 
Fotó: Pálinkás János
 

Vajek Andrea felmenői, rokonsága ismert emberek. Legendás szülei voltak, vannak, a televíziós, Vajek Jutka, a rádiós Vajek Róbert, testvére Gergely Róbert… Andrea dolgozott rendezőasszisztensként, majd miután súlyos betegsége után – amiből sikeresen meggyógyult – civil aktivistaként sokat segít a daganatos betegeknek, a gyógyultaknak.

 
Vajek Andrea
 
Forrás: Facebook
 

Tabajdi Gábor történész kutatásai bebizonyították, a kádári állambiztonság tartótisztjeinek mintegy negyede ávós volt. „Nem az ügynök volt előbb, hanem a tartótiszt” – állítja. Az adatgazdag elemzésekből megismerhető, hogy kik végezték a társadalom széles körű ellenőrzését, kik irányították a Kádár-korszak meghatározó politikai ügyeit és bomlasztásos akcióit. Feltárulnak az egyházakkal, az ifjúsági intézményekkel, az egykori politikai elítéltekkel, a kulturális élettel és a rendszerkritikus ellenzéki csoportokkal foglalkozó titkosszolgálati részlegek mindennapjai.

lehallgatás megfigyelés titkosszolgálat szocializmus Kádár 1973
 
Megfigyelés, 1973, Fortepan/ BM Filmstúdió
 

Holló András harminchét évesen, kora reggel táncot tanítani ment motoron, amikor elütötte egy figyelmetlenül megforduló autós. Egy csigolyája tört el, úgy tűnt, lábra állhat majd, de rosszul műtötték meg, a gerincéből kitörtek a csavarok, amelyek beleálltak a tüdejébe, ám ezt nem vették észre. Egy kétéves kislány és egy egyéves kisfiú édesapja melltől lefelé örökre lebénult. A katolikus teológussal, kerekesszékes tánctanárral az újjászületésről, szabad akaratról, öngyilkossági kísérletről beszélgettünk. 

 
Holló András
 
Fotó: Szádvári Ferenc, forrás: YouTube
 

Dietz Gusztáv színész, sportoló, 2008-ban kezdődött amatőr MMA karrierje. Első ellenfele Bárdosi Sándor volt, az egykori olimpiai ezüstérmes birkózó. Gusztáv az első menetben combfeszítéssel feladásra késztette ellenfelét. 2015-2016 között három profi harcot vívott, mindegyiket technikai kiütéssel veszítette el. Aztán jött a filmezés, A különfalka című filmben veretlen. Csodálatos színészi játékával sokakat elkápráztatott.

Klubdélelőtt
2023. augusztus 12. szombat, 9:00-12:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa