„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunhalmi Ágnes: Az elszámoltatás is prioritás

6/01/2021 14:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kedden este ismertették az ellenzéki pártok azt a hat alapelvet, amely keretet ad programjuknak, ha megnyerik 2022-es választást. Sokan hiányolták azonban a prioritások közül az elszámoltatást. Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy felelősségre vonások mindenképpen lesznek, de az hogy milyen módon és milyen kiterjedtségben az attól függ, mekkora felhatalmazást kapnak a választóktól. Az MSZP társelnöke szerint minimális különbséggel is jó kormányzást tudna a hat párt megvalósítani.

2021. január 06. Reggeli gyors - részlet 21.01.06. Kunhalmi Ágnes
06:13
00:00

Megállapodtak kedden az ellenzéki pártok a közös kormányzás alapvető irányelveiről. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke elmondta, hogy a hat párt saját prioritásait hangolta össze, amely keretrendszert ad az együttműködésnek és reméli azt is, hogy kormányprogrammá tudják majd fejleszteni.

Mivel sokan hiányolták a megfogalmazott pontok közül az elszámoltatást, Kunhalmi felhívta a figyelmet arra, hogy bár szó szerint nem szerepel a prioritások közt, nem jelenti azt, hogy a azok valamelyike ne teremtene erre lehetőséget. Példaként emelte ki a felső tízezer és a nagyvállalatok bevonását a "méltányos közterviselésbe". "A pénzcsapok elzárása a köztársaság pártiaknak evidencia" – tette hozzá.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Hogy milyen elszámoltatás kerülhet szóba, az attól is függ, hogy a választóktól mekkora felhatalmazást kap az hat párt együtt. Kunhalmi szerint a program, amit lefektettek minimális különbséggel nyert választást követően is kivitelezhető. "Már az nagyon nagy előny lenne, ha a költségvetést nem stadionra költenénk, hanem kórházakra, oktatásra fordítanánk."

Hangsúlyozta, az oligarchák elszámoltatása, vagy éppen megadóztatása, és a pénzcsapok elzárása ügyében nagy kérdés, hogy képes-e az ellenzék kétharmados többséget szerezni a 2022-es választáson. Hozzátette, akkor megnyílnak további lehetőségek is, amik mellett gyökeres és demokratikus változásokat hajthatnak végre.

Kedden este a Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta azt mondta a Klubrádiónak, hogy a miközben a kormány a NER-en keresztül egyre gyorsuló ütemben építi ki saját gazdasági rendszerét, hogy az esetleges 2022-es választási vereség után legyen hova visszavonulnia, az ellenzék különböző forgatókönyvek alapján készül fel egy rendszerváltásra. A miniszterelnök-jelöltek mind kidolgozzák saját stratégiájukat, ami alapján az Orbán-rendszert le akarják bontani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.06. 7:47
Riporter: Szénási Sándor