„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gábor György: Ölni tudnak a Hit Gyülekezetét vezető lelkész szavai

7/12/2020 19:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Gábor György vallásfilozófus szerint az országban éppen „gyilkos, verbális polgárháború” zajlik. Felidézte, amikor egy „közjogi méltatlanság” kizárta az ellenzéket a nemzetből, majd moslékkoalíciót emlegetett, aztán Demeter Szilárd gázkamrázott. Most pedig a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze mondta egy interjúban, hogy a Fidesz „őshonos” magyar földön, de az ellenzék, a baloldal gyökértelen. Azt javasolta Németh Sándornak, ne az őshonos világba nézzen vissza, hanem csak 80-90 évre, ahol bőven megtalálja ezeket a szavakat. Akkor is megmondták egyesek, hogy ki az őshonos, és ki nem.

2020. december 07. Megbeszéljük / Gábor György, interjú - 2020.12.07.
14:17
00:00

Gábor György vallásfilozófus, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára nem megy a jövőben az ATV-be, mert a tévécsatorna mögött álló Hit Gyülekezete vezetője olyan kijelentéseket tett, amelyeket elfogadhatatlannak tart. A Népszava számolt be Németh Sándor Hit rádiónak adott interjújáról, amelyben megdicsérte a Fideszt, amiért ügyesen megtalálta a magyar gyökereit, szemben a baloldali pártokkal, amelyek szerinte csak nemzetközi segítségben reménykedhetnek.

Gábor György szerint az országban éppen „gyilkos, verbális polgárháború” zajlik. Szinte minden hétre jut valami, nem is olyan régen egy „közjogi méltatlanság” szájából elhangzott az, hogy nem tartozik a nemzethez a balliberális ellenzék, ebbe nyilván a választókat is értve, amivel az ország nagyjából felét kiutasította a nemzetből. Ugyanez az ember mondta azt is nemrég, hogy az ellenzék moslékkoalíció – a moslék az ételhulladék, amelyet disznók hizlalására használnak, és innen már jöhetnek az asszociációk moslékszagról és disznóürülékről. Ez a polgárháború nemrég, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója gázkamrás írásával újabb fordulatot vett.

Most pedig a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze mondta azt egy interjúban, hogy a jobboldal, a Fidesz „őshonos” magyar földön, és az ellenzék, a baloldal gyökértelen. A filozófus szerint ez szimpla zagyvaság, primitív beszéd, attól függetlenül is, hogy a Fidesz mennyire jobboldali. Ha a Fidesz őshonos (mint a magyar szürkemarha vagy a gombos varjúköröm), azzal azt állítja, hogy a Fidesz itt gyökerezett a magyar talajban ezer éve, és valamikor, magától vagy a háttérhatalom jóvoltából – mert erről is beszél az egyházi vezető – betelepíttetett ez a magyarnak nem nevezhető baloldal. Az ilyen ostoba beszéddel egyesek azt akarják igazolni, hogy mennyire Fidesz-kompatibilisek. Csakhogy azért nevezte gyilkos, pusztító szavaknak ezeket, mert javasolná, hogy a vezető lelkész ne az őshonos világba nézzen vissza, hanem csak 80-90 évre, ahol bőven megtalálja ezeket a szavakat, amelyek tömeggyilkosságban végződő tetteket készítettek el. Akkor is megmondták egyesek, hogy ki az őshonos, és ki nem – ha kell, Gábor György szöveggyűjteményt is küld neki. Műsorvezetőnk felvetésére jelezte, természetesen igaz, hogy a Hit Gyülekezete sose vonta kétségbe a holokausztot, sőt, figyelmeztetett arra, hogy nem szabad elfelejteni. Ugyanakkor hangsúlyozta: egy fokossal egyszerre csak egy embert lehet fejbe vágni, de a szó tízezreket, százezreket érhet utol. Mindez egy keresztény lelkész szájából hangzott el, és – mondta –,  „tudtommal Jézus nem Magyarországért, Budapestért, egy kerületért áldozta fel magát, hanem az emberiségért, a világért, ahol mindenki őshonos, hiszen Isten teremtménye, politikai nézeteire tekintet nélkül.

 
Gábor György
Facebook
 

Közölte: vannak szavak, amelyek foglaltak. A szavaknak van konnotációjuk, az értelmet árnyaló mellékjelentésük. Ilyen a gázkamra vagy a Führer – utalt Demeter Szilárd írására, hozzátéve: ilyeneket egy német politikus ki nem ejtene a száján. Megjegyezte: 80-90 éve történtek ezek az események, a kommunikatív emlékezet, tehát a szüleink, nagyszüleink elbeszélése elmúlik. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezután hogy őrzi meg a kulturális emlékezet ezeket a szavakat, hogy adják tovább azokat a mostani generációk, és ilyen értelemben mondja, hogy ezek a szavak ölni tudnak.

Műsorvezetőnk, Bolgár György arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hit Gyülekezete, szintén Németh Sándor vezetésével a rendszerváltás után együtt tudott működni az ezek szerint nem őshonos SZDSZ-szel és MSZP-vel. Gábor György szerint egyfelől mindenkinek változhatnak a nézetei, másfelől viszont Esterházy Pétert idézve azt mondta: nagy a tülekedés a damaszkuszi úton. Vitatkozni, párbeszédet folytatni lehet és érdemes azokkal, akikhez képest az ember máshogy látja a világot, de van egy szint. Olyan társaságba nem megy, ahol „a gázkamrákkal szórakoznak”, vagy ahol azokat a szavakat hallani újra és újra, amelyekről a politikatörténetben tudni, hogy milyen előkészítő szerepük volt.

Elmondta, nem akar lebeszélni senkit, pláne nem politikusokat arról, hogy bemenjenek oda, ahova hívják őket, pláne a magyar sajtó állapotát ismerve. Nekik ez szakma, de az értelmiségnek nem az. Olyan hangzott el, amivel nemhogy ő nem tud azonosulni, mert nem ez a szempont, hanem civilizált ember, civilizált világ nem azonosulhat. A szavaknak is legyen következményük, ne lehessen bármit elmondani, „beleköpni a világba”, mert ugyanolyan romboló hatásuk van, mint egy pofonnak – tette hozzá Gábor György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Németh Sándor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2020. december 07., hétfő 16:00
Műsorvezető: Bolgár György