„Klubrádió
Hetes Stúdió

Botrányokkal teli hét után – Hetes Stúdió ajánló

5/12/2020 11:34

| Szerző: Klubrádió

Sűrű hetünk volt mind a kül-, mind a belpolitikában. Demeter, Szájer, vétó, stb. Ezekre az ügyekre koncentrálunk a Hetes Stúdióban, a második órában hallgatóink is kérdezhetik Szénási Sándor műsorvezető vendégét, Lengyel Lászlót.

Bagatellizálás, elhallgatás, visszatámadás, Soros. Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával a kormányközeli média reakcióiról beszélgetünk a Szájer-ügy kapcsán.

 

A Szájer-botrány némileg háttérbe szorította azt nagy vihart vetett cikket, amelyet Demeter Szilárd miniszteri biztos, az Orbán-kormány vezető kultúrpolitikusa a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, számos kulturális intézmény felügyelője és még több pénzcsap teljhatalmú őre írt, majd a közfelháborodás miatt vissza is volt. A kormányhoz közeli funkcionáriusokhoz képest szokatlan nyíltsággal jelent meg itt a náci beszéd: Soros György gázkamrájának nevezte Európát, és kijelentette, hogy ebben a lengyelek és a magyarok az új zsidók. Az elhangzottakat később hibának minősítette, bár elnézést azért nem kért, a kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy minden rendben, a kabinet továbbra is bízik Demeterben. Józsa Márta riportja.

Domány András külpolitikai újságírót arról kérdezzük, mi is ez a kavarás a lengyel vétó körül. Csütörtökön este az a hír kapott szárnyra, hogy a lengyelek esetleg visszakoznának, pénteken ezt már cáfolták, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök váfolta helyettesét, Jaroslaw Gowint, amikor azt mondta, hogy nincs változás az uniós költségvetési vétót illető álláspontjukban, továbbra is elfogadhatatlannak tartják az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötését.

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor
 
Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor
 

Nem hatott Martin Schulzra a meglepetés erejével Orbán Viktor írásbeli reakciója a német politikus rádiós interjújára. Megszokta, nem az első eset - nyilatkozta rádiónknak az EP egykori elnöke, a német SPD volt vezetője. Csernyánszky Judit interjúja.

Lengyel László
 
Lengyel László
 

A műsor második órájában Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnöke lesz a vendégünk, akitől a hallgatók is kérdezhetnek.

Hetes Stúdió
2020. december 5. szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Bálint Judit