„Klubrádió

Orbán Viktor szerint a Szájer-ügy nem nyomásgyakorlás az EU részéről

4/12/2020 11:42

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök abban nem lát problémát, ha a közös hitelfelvétellel járó helyreállítási alapból kimarad Magyarország, a költségvetés ügyét pedig idővel meg kell oldani. A kormányfő kitért arra is, hogy Szájer József botránya, valamint a néppárti frakcióban a fideszes delegációt vezető Deutsch Tamás kizárását érintő kezdeményezés és a költségvetési vita között a tények alapján nem lát összefüggést.

Magyarország számára továbbra sem elfogadható, hogy jogállamisági feltételekhez kapcsolják az uniós pénzek kifizetését – hangoztatta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, ahol vétóügyben a két ország miniszterelnöke által aláírt lengyel-magyar kormánynyilatkozatra hivatkozott. Eszerint egyikük sem támogat olyan megoldást, amely a másik félnek nem felel meg. Ehhez képest lengyel oldalról nem teljesen egységes vélemények érkeznek a vétóval kapcsolatban.

A szexbotránya miatt az európai parlamenti képviselőségéről és Fidesz-tagságáról is lemondott Szájer József ügyét a műsorvezető hozta fel, amikor azt kérdezte, vagyis inkább állította, hogy a Szájer-botrány, valamint a Deutsch Tamás elleni támadás miatt szintet lépett a nyomásgyakorlás Magyarország ellen – írja a hvg.hu. (Deutsch kizárására december 9-re szavazást kezdeményezett az Európai Néppárt harminc politikusa, aki petíciót indított az európai parlamenti képviselő gestapós kijelentése miatt.)

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Orbán szerint azonban a felvetés „nem jóindulatú értelmezése az ügynek”, különösen a németekre nézve.

„Kizárni semmit sem lehet, én csak azt tudom mondani önnek, hogy semmilyen bizonyítékot nem láttam, amely az ön által említett eseteket összefüggésbe hozná bizonyíthatóan a most zajló költségvetési vitával” – mondta el a miniszterelnök.