„Támogassa
Reggeli gyors

Beszédes az egyházi vezetők csendje

7/12/2020 12:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A nagyobb egyházaknak mostanság véleményük van a közélet eseményeiről. Ez többnyire a kormánypártnak kedvez. Ha a valóság mást sugall, mély hallgatás van.

2020. december 07. Reggeli gyors - részlet 20.12.07. Gégény István
07:51
00:00

Az alapkérdés lenne, hogy az egyházaknak foglalkozniuk kell-e a közéleti eseményekkel, a politikával, vagy sem. Viszont fölösleges feltenni, hisz a nagyobb egyházak –különösen a római katolikus- már megválaszolták. Kisebb településeken egyes papok még azt is meg megmondják, hogy kire kell szavazni. Az már kevésbé lenne kérdés, hogy morális ügyekben meg kell-e szólalniuk az egyházaknak. Néha megteszik, de többnyire nem.

A Reggeli gyorsban a Demeter- és a Szájer-ügy kapcsán foglalkoztunk a témával Gégény István segítségével, aki a SZEMlélek blog szerzője. Magyarországon azt lehet megfigyelni, hogy olyan közéleti ügyekben, amelyek a Fideszt segítik, vagy éppen mentik egy kellemetlen helyzetből, megszólalnak egyházi vezetők. Ha történetesen az ellenzéknek állna a zászló, akkor csendben maradnak.

Demeter Szilárd írása esetében, amely az egész művelt világban felháborodást keltett, biztosan jelzést kellett volna adniuk tekintélyes egyházi vezetőknek. A fasizmusról, a holokausztról van szó, azt is lehet mondani, hogy egy átfogó vallási kérdésről. Ebben az esetben tehát lett volna dolguk az egyházaknak. Szájer József ügye pedig –visszamenőleg Borkai Zsoltig-  egy fontos, morális problémát vet föl. Itt is lenne tennivaló – véli Gégényi István.

Beszédes a csend, amelybe a magyarországi egyházi vezetők burkolóznak. Ahol bűnök vannak, ott kellene, hogy legyen mondanivalójuk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors:
2020.12.07. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor