„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Iványi Gábor: Orbáné csak politikai kereszténység

27/10/2020 10:40

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Amennyiben az a kereszténység, amit Orbán Viktor itt csinál, akkor én nem vagyok az. Elvtelen kompromisszumokat pedig nem kötünk.

2020. október 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. október 27., kedd 09:00): Iványi Gábor
39:26
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Mi a baj Iványi Gáborral és az általa vezetett egyházzal, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel? Valószínűleg az, hogy ő ismeri Orbán Viktor múltjának egy részét, még a liberális korszakból, amire a miniszterelnök nyilván nem akar visszaemlékezni. Iványi keresztelte Orbán több gyermekét, majd közös fotóra kellett volna beállnia, amit visszautasított, hiszen országgyűlési képviselő volt az SZDSZ színeiben. Innen beindult a gépezet. Ellene.

2010-ben felszólították, nevezze meg, hogy az egyház kinek adja át a különböző intézményeit. Noha szegényekkel, elesettekkel foglalkoznak az Oltalom Karitatív Egyesület égisze alatt is, vannak olyan intézményeik, amelyeket egyes hatalomközeli emberek kinézhettek maguknak. Iványi Gábor ellenállt. Ekkor elzárták a pénzcsapokat, az államtól máig hiába várnak 6 milliárd forintot. Az éves költségvetésük 4,5 milliárd körül van. Óvodákat, iskolákat, főiskolát tartanak fenn, hajléktalanokkal foglalkoznak, mélyszegénységben élőket támogatnak, a társadalom legalsó 1 százalékához tartozó embereket. Ebből a sorból próbálnak kiemelni tehetséges fiatalokat. Gyakorlatilag állami feladatokat látnak el, de az alapnormatíva csak a tevékenységük felét finanszírozná, a másik felét akkor is össze kellene szedni, ha az alapot megkapnák.

Fotó: Fűtött Utca / Facebook
 

 

Felmerül a kérdés, hogy ha úgyis állami feladatokról van szó: nem lenne célszerű átengedni mindent az államnak, vagy akinek kell? Az ellátottak biztonsága is meglenne. Sok egyház van, amelyik szépen belesimul a rendszerbe. Iványi Gábor szerint szépen belesimulni nem lehet a kormány jogtipró gyakorlatába. Nem minden a pénz. Elvtelen kompromisszumokat nem szabad kötni, ha ennek az a vége, hogy bizonyos jól működő rendszerek, intézmények visszafejlődnek, hát maradjon az erkölcsi teher a hatalmon.

Szóba került a beszélgetésben az is, hogy Orbán Viktor védi a kereszténységet, nem csak itthon, azt hirdeti, hogy világszerte. Templomépítést támogat, ájtatosan részt vesz miséken, istentiszteleteken. Nos, Iványi Gábor szerint ez csupán politikai kereszténység. A vallásosság felhasználása a politikai hatalom érdekben. Ha keresztény tett embereket éheztetni, menekülőket börtönbe zárni, hajléktalanokat kiűzni a semmibe, vagy a másik nagy kereszténytől nagyon keresztényi tett állatokat ölni, azzal büszkélkedni, hogy már gyöngytyúkot is lehet lőni, akkor baj van. Ha ez a kereszténység, akkor én nem vagyok az – vallja Iványi Gábor.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.10.27. 09:00
Műsorvezető:Dési János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás